Στις 600 μονάδες έχει τελματώσει η ναυλαγορά ξηρού φορτίου

του Μηνά Τσαμόπουλου

Στασιµότητα επικρατεί στην ναυλαγορά ξηρού φορτίου ύστερα από το υψηλό του έτους των 715 µονάδων στις 27 Απριλίου, 2016. Ο δείκτης έχει σταθεροποιηθεί γύρω από τις 600 µονάδων, και τα σηµεία αντίστασης σε αυτά τα επίπεδα είναι ισχυρά.

«Την αντίστοιχη περίοδο το 2015, ο BDI βρισκότανε στα ίδια επίπεδα µε τα τωρινά, επίπεδα τα οποία επικράτησαν µέχρι τα µέσα Ιουνίου, όπου ύστερα άρχισε η ανοδική του πορεία ξεπερνώντας τις 1.000 µονάδες

στα µέσα Ιουλίου, φτάνοντας στις 1.200 την 1η εβδοµάδα του Αυγούστου και μετέπειτα ξεκίνησε η συνεχόµενη πτωτική του πορεία για να φτάσουµε στο ιστορικό χαµηλό των 290 µονάδων στις 10 Φεβρουαρίου του 2016» επισημαίνεται στην ανάλυση του διεθνούς ναυλομεσιτικοί οίκου G.Moundreas SΑ: «Σε ένα παγκόσµιο περιβάλλον όπου η ζήτηση είναι περιορισµένη και η υπέρ-προσφορά τονάζ είναι αναµφισβήτητα δεδοµένη, όλες οι ελπίδες εναπόκεινται στον τοµέα των διαλύσεων, καθώς η ζήτηση εν γένει δεν αναµένεται να ισχυροποιηθεί, µε µόνη εξαίρεση τα εποχικά spikes όπως αυτό που διανύουµε τώρα».

Για τον τοµέα των διαλύσεων, εκτιµάται ότι για το 2016 το scrap μπορεί να φτάσει έως και το 7% του υπάρχοντος στόλου. Όμως λόγω της αναµενόµενης εποχικής αύξησης των ναύλων, η οποία θα λειτουργήσει ανασταλτικά στον τοµέα των διαλύσεων, ο συνολικός αριθµός των πλοίων που θα πουληθούν για παλιοσίδερα θα φθάσει στο 5% του υπάρχοντος στόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα