Στην Αθήνα οι θεσμοί - Οι τράπεζες στο μικροσκόπιο

του Ιωάννη Αντύπα

Στην Αθήνα βρίσκονται οι εκπρόσωποι των θεσμών για σειρά επαφών με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, ενώ στις Βρυξέλλες, ξεκινάει σύντομα το Eurogroup, χωρίς όμως να είναι η Ελλάδα μέρος της συζήτησης.

Κύριο θέμα για τα κλιμάκια των θεσμών είναι η κατάσταση των ελληνικών

τραπεζών και ιδιαίτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, μια σειρά επιμέρους θεμάτων θα απασχολήσει τις δύο πλευρές, όπως η αλλαγή του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, η επίσπευση δικαστικών αποφάσεων και η προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση το κυπριακό μοντέλο.

Η παραμονή των θεσμών θα διαρκέσει μέχρι τη Παρασκευή ενώ αύριο Τρίτη αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η επίσκεψη των θεσμών αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η δημοσίευση μιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Φεβρουαρίου σημειόνοντας τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της οικονομίας και καλώντας σε δράση αν χρειαστεί.

Η έκθεση των θεσμών θα είναι επίσης καθοριστική για την έκβαση του θέματος της εκταμίευσης των κερδών των ομολόγων SNP-ANFAs, ύψους 644 εκατ. ευρώ, η απόφαση της οποίας αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως ο τραπεζικός τομέας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς τα συσσωρευμένα κόκκινα δάνεια, απο τη μια καθιστούν μια έξοδο στις αγορές απαγορευτικά ακριβή και απο την άλλη αποδυναμώνουν τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα