Στη Θεσσαλονίκη ο Πόντιος κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν

Εκδήλωση με τίτλο «Πόντος παντού» διοργανώνεται την Κυριακή 13 Μαΐου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Ελληνοπόντιου κοσμοναύτη Θεόδωρου Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλου, πού ήρθε από τη Ρωσία στην Ελλάδα

για τον σκοπό αυτό.

Στην εκδήλωση, που γίνεται με πρωτοβουλία του αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σάββα Αναστασιάδη, συμμετέχουν η διεθνής φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, στο ποντιακό τραγούδι ο Γιάννης Τσιτιρίδης, στην ποντιακή λύρα ο Φάνης Κουρουκλίδης.

Μετέχουν, επίσης, το χορευτικό συγκρότημα του ποντιακού συλλόγου Αυγής Λαγκαδά. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης σε σκηνοθεσία του Νίκου Καπέλιου.

Οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τον κοσμοναύτη Θεόδωρο (Φιοντόρ) Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλο, (του Νικολάου και της Μικρούλας Γραμματικοπούλου), που γεννήθηκε στις 3-1-1959 στο Βατούμ και αναδείχθηκε, ως αστροναύτης, ήρωας της Ρωσίας!

Σπούδασε αρχιμηχανικός και το 1997 έγινε κοσμοναύτης. Πέταξε στο διάστημα πέντε φορές με αποστολές, σε ορισμένες με αμερικανούς συναδέλφους του.

Το 2002 πήρε μέρος με το «Ατλαντίς» και παρέμεινε στο διάστημα 11 μέρες, το 2006 σε αποστολή με το Σογιούζ όπου παρέμεινε στο διάστημα 196 μέρες!

Το τρίτο ταξίδι έγινε το 2010 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μαζί με τους αμερικανούς αστροναύτες της ΝΑΣΑ Χουίλοκ και Γουώκερ με δυο διαστημικούς περιπάτους.

Στην τέταρτη αποστολή, το 2013 παρέμεινε στο διάστημα για 163 μέρες και τον Μάρτη του 2017 στην πέμπτη αποστολή, όπου παρέμεινε στο διάστημα επί 136 μέρες.

Τον Γενάρη του 2018, έγινε δεκτός και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα