Στεφάνου - Παναγιωτάκης: Η ισχύς εν τη ενώσει για τους «μικρούς» της ακτοπλοΐας

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Το απόφθεγμα ισχύς εν τη ενώσει αρχίζει να βρίσκει εφαρμογή στην ελληνική ακτοπλοΐα. Η παραδοσιακή εικόνα που είχαμε όλοι αλλάζει. Οι μικρές ιδιωτικές-μη εισηγμένες- εταιρείες κερδίζουν ολοένα και πιο μεγάλο κομμάτι της πίτας από τις παραδοσιακές δυνάμεις, τον Όμιλο Αttica-Superfast Ferries-Blue Star Ferries-Hellenic Seaways, τις Mινωϊκές Γραμμές και την ANEK.

Δύο

από τις ιδιωτικές εταιρείες αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο βήμα συνεργασίας με βλέψεις για την ενίσχυσή της στο μέλλον εφόσον στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημά τα ους.

Πρόκειται για την Golden Star Ferries των αδελφών Στεφάνου και την Fast Ferries του Θεολόγου Παναγιωτάκη. Πιο συγκεκριμένα, ίδρυσαν την Golden Fast Ferries με συμμετοχή 50%-50% και μέσω αυτής αγόρασαν ένα ταχύπλοο σκάφος το οποίο κατέπλευσε στον Πειραιά την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για το «Golden Express», ναυπηγήσεως 1998 στις γιάρδες Incat της Τασμανίας. Έχει μήκος 91 μέτρα, πλάτος 26 μέτρα, με τέσσερις κύριες μηχανές caterpillar, 38.620 ίππων που δίνουν υπηρεσιακή ταχύτητα 35 κόμβων. Μεταβιβάστηκε στην ελληνική εταιρεία στις 11 Οκτωβρίου από την εταιρεία FXTR σουηδικών συμφερόντων. Απέπλευσε ρυμουλκούμενο από το Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά στις 9 Νοεμβρίου με 7μελες πλήρωμα onboard και πλοιάρχους τον Μανώλη Τρασάνη και τον Γιώργο Κολίτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση για πρωινό δρομολόγιο από Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Τήνο, Άνδρο Ραφήνα κι από εκεί για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Πειραιά όπου θα διανυκτερεύει. Η εξέταση του αιτήματος από το προηγούμενο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αναβλήθηκε. Θα εξεταστεί στο ερχόμενο ΣΑΣ που πρόκειται να διεξαχθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου στη Χίο.

Όπως επεσήμαναν στο «business stories» κύκλοι της ακτοπλοίας οι δύο εταιρείες σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης βρίσκουν τη χρυσή τομή στα δρομολόγια ώστε να μην «πέφτει» η μία πάνω στην άλλη στα ωράρια αφιξο-αναχωρήσεων αλλά και στην εκμετάλλευση των πλοίων τους που είναι συνολικά εννέα τον αριθμό.

GOLDEN STAR FERRIES

Η Golden Star Ferries, ξεκίνησε την δραστηριότητά της στην ακτοπλοΐα το 2011. Η εταιρία είναι συμφερόντων Γιώργου και Δημήτρη Στεφάνου οι οποίοι τις τελευταίες 10ετίες δραστηριοποιούνται στην ποντοπόρο ναυτιλία. Άρχισαν την επαγγελματική τους καριέρα ως ναυτικοί. Στα μέσα της δεκαετίας του '90 τα δύο αδέλφια ιδρύουν τη ναυτιλιακή Bright Maritime και σήμερα ελέγχουν ένα στόλο επτά φορτηγών πλοίων.

Οι αδελφοί Στεφάνου της Golden Star Ferries

Το 2017 η εταιρεία μεγαλώνει επενδύοντας στην αγορά ενός ταχυπλόου, το «Superrunner», και συνεχίζει με την απόκτηση του «Super Speed» και του «Super Cat». Με τις νέες επενδύσεις μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει καλύτερα στον ανταγωνισμό των γραμμών της Ραφήνας τόσο σε επίπεδο ταχυπλόων όσο και συμβατικών πλοίων. Η εύρωστη οικονομική κατάσταση της εταιρίας της δίνει μια πλεονεκτική δυνατότητα να δημιουργήσει συνεργασίες και να διευρύνει το δίκτυο κάλυψής της.

Η Golden Star Ferries για το 2018 δρομολόγησε 2 συμβατικά και 3 ταχύπλοα. Superferry και Superferry II, SuperRunner, SuperSpeed, SuperCat

FAST FERRIES

H Fast Ferries συμφερόντων της οικογένειας Παναγιωτάκη δραστηριοποιείται σήμερα με 3 συμβατικά πλοία.

Η εταιρεία παρέχει ακτοπλοϊκές υπηρεσίες από το 1989, στις γραμμές Hγουμενίτσας- Kέρκυρας και Hγουμενίτσας- Παξών- Kέρκυρας, με το πρώτο πλοίο τους να είναι το «Θεολόγος Π», ένα ανοικτού τύπου πλοίο που στις αρχές της δεκαετίας του 80 πουλήθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα πιο καινούριο το δεύτερο «Θεολόγο Π». Ακολούθησαν πολλές αγοραπωλησίες στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι που το 1999 η οικογένεια αποφασίζει να μπει ακόμη πιο δυναμικά στον κλάδο και αγοράζει από την Ιαπωνία το σημερινό «Aικατερίνη Π» που στην αρχή δούλεψε για πολλά χρόνια σημειώνοντας θετικές επιδόσεις στην Κέρκυρα.

Από το 2007 στράφηκαν στη Ραφήνα, δρομολογώντας στην γραμμή Ραφήνα - Άνδρος - Τήνος - Μύκονος το μόλις 7 ετών σύγχρονο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το οποίο αναβάθμισε σε σημαντικό βαθμό την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ραφήνας με τα νησιά της Άνδρου, της Τήνου και της Μυκόνου.

Το 2012 η εταιρεία προσθέτει στην γραμμή Ραφήνα - Άνδρος - Τήνος - Μύκονος ένα ακόμη πλοίο, το «Αικατερίνη Π»., με στόχο να πραγματοποιεί τουλάχιστον δύο καθημερινές αναχωρήσεις τόσο από την Ραφήνα, όσο και από τα νησιά, με εκτέλεση δρομολογίων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Από τον Αύγουστο του 2015, το στόλο της πλαισίωσε και το «Fast Ferries Andros» (1989/Ιαπωνία), το πρώην «Επτάνησος» της Strintzis Ferries, που βρισκόταν για αρκετό καιρό παροπλισμένο στην Ελευσίνα. Το πλοίο μετασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Παναγιωτάκη στην Σαλαμίνα.

Όπως επισημαίνουν για το νέο υπό διαμόρφωση ακτοπλοϊκό πλαίσιο, οι αναλυτές της XRTC Business Consultants Ltd. που δραστηριοποιείται από την ίδρυσή της (1999) στη Ναυτιλιακή Χρηματοδότηση και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις:

-Ο στόλος των εισηγμένων και της HSW συρρικνώνεται διαρκώς. Οι εν λόγω εταιρείες έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγάλα λειτουργικά έξοδα και δάνεια, καθώς και υψηλό ανταγωνισμό μείωσαν το στόλο τους. Η ολοκλήρωση όμως της αναδιάρθρωσής τους καθώς και οι νέες συνθήκες ανταγωνισμού με τις μικρές-μη εισηγμένες εταιρίες ίσως αποτελέσει κίνητρο για μεγάλους επενδυτές να επενδύσουν στις Εισηγμένες και HSW.

-Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι και η συμμετοχή των τραπεζών αφού η έλλειψη της τραπεζικής χρηματοδότησης αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.

- Οι εισηγμένες και η HSW καλύπτουν μόνο το 43% της μεταφορικής κίνησης των επιβατών ενώ το υπόλοιπο 57% καλύπτεται από τις μικρές εταιρείες.

- Όσον αφορά τα οχήματα -αυτοκίνητα και φορτηγά- τα ποσοστά διαφοροποιούνται αφού οι εισηγμένες και η HSW διαθέτουν πλοία με μεγάλη μεταφορική ικανότητα οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα καλύπτουν το 53% της μεταφορικής κίνησης των οχημάτων ενώ το 47% πραγματοποιείται από τις ιδιωτικές-μικρές εταιρείες.

- Η μερίδα του λέοντος στους επιβάτες μέχρι το 2013, ανήκε στις εισηγμένες και HSW με ποσοστό 64% στο σύνολο του μεταφορικού επιβατικού έργου. Από το 2014 το ποσοστό αυτό μειώνεται διαρκώς για να φτάσει το 2017 μόλις στο 43%. Οι άλλες εταιρείες δεν αποτελούν πια αμελητέα ποσότητα αφού διαθέτουν αριθμητικά στο σύνολό τους περισσότερα πλοία από όσο οι μεγάλοι-Εισηγμένες και HSW και κατακτούν συνέχεια μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Keywords
ισχυς, εν λόγω, star, anek, golden, ferries, συμμετοχή, πειραιας, express, caterpillar, εταιρεία, λας, onboard, μυκονος, τηνος, συγκοινωνιες, business, bright, super, speed, cat, ιαπωνια, κερκυρα, andros, hsw, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αναδιαρθρωση, Καλή Χρονιά, αιτηση, ανδρος, αυτοκινητα, βημα, δανεια, καριερα, νησια, πλαισιο, σαλαμινα, anek, blue star, blue star ferries, hellenic seaways, hsw, star, superfast, αγορα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δρομολογια, δικτυο, εγχειρημα, εκμεταλλευση, ελλειψη, εβδομαδα, εν λόγω, εξοδα, επενδυσεις, επτα, επιτυχια, εταιρεία, εταιρια, ετων, ιδρυση, υπηρεσιες, μηχανες, εικονα, καναρια νησια, κινηση, κλιμα, λας, λας παλμας, μηκος, ναξο, ναυτιλια, οικογενεια, οχηματων, οχηματα, πιτας, πλοια, πλοιο, πρωινο, ραφηνα, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, συγχρονο, τηνο, τομη, φορτηγα, χρυση, χρυση τομη, blue, bright, business, caterpillar, εφαρμογη, εννεα, ferries, golden, hellenic, κομματι, μυκονο, onboard, πληροφοριες, superfast ferries, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα