Οι νικητές του #fintech 3 crowdhackathon της Εθνικής Τράπεζας

του Κώστα Τσαούση

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε ο 3ημερος διαγωνισμός ανάπτυξης εφαρμογών NBG i-bank #fintech 3 crowdhackathon με θέμα την ανάπτυξη εφαρμογών στις τεχνολογίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (fintech). Το NBG i-bank #fintech 3 crowdhackathon διοργανώθηκε για 3η συνεχή χρονιά από την Εθνική Τράπεζα, με την υποστήριξη της Crowdpolicy, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της Τράπεζας

για την ανάπτυξη συνεργασιών με νέες, καινοτόμες και δημιουργικές εταιρίες και ομάδες στο χώρο του fintech.
Τα δύο βραβεία «πήγαν» στις ομάδες BAAM και AIThoughts. Πιο συγκεκριμένα, το 1ο βραβείο που συνοδεύεται από το ποσό των 5 χιλιάδων ευρώ κέρδισε η ομάδα BAAM που «υλοποίησε μια πλατφόρμα διαχείρισης assets αξιοποιώντας τεχνολογίες blockchain και έξυπνων συμβολαίων (smart contracts). Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των σημερινών διαδικασιών αγοραπωλησίας αυτών των assets με μια σειρά από καινοτόμες πρακτικές όπως ενδεικτικά η ταυτοποίηση των αγοραστών (digital KYC βάσει eIDAS για ευρωπαίους πολίτες), η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την αποτίμηση των assets σε πραγματικό χρόνο και τελικά την εκκαθάριση των συναλλαγών βασισμένη σε smart contracts και open banking APIs».

Το 2ο βραβείο που συνοδεύεται από το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ κέρδισε η ομάδα AIThoughts η εφαρμογή της οποίας είναι «ένας ολοκληρωμένος αυτόματος ψηφιακός βοηθός (chatbot) που δέχεται εντολές από τον χρήστη είτε μέσω κειμένου (σύντομα μηνύματα από chat interface), είτε φωνητικών εντολών. H πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης συναλλαγών, καθώς και αποκτά με ασφάλεια στοιχεία του χρήστη με τα οποία μπορεί να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του».

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ομάδες επειδή είχαν εξαιρετικό επίπεδο επιδόσεων στο fintech θα προσκληθούν στο selection day του be finnovative (http://befinnovative.com/el/thes-na-kaneis-ti-super-fintech-idea-soy-na-paei-psila/). Ως γνωστόν την διαδικασία τελικής επιλογής (selection day) θα συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες που θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση και συμπλήρωση ειδικής φόρμας στο site (open call), η οποία θα είναι ανοιχτή μέχρι 7/1/2019. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα πρέπει να αναπτύσσουν την ιδέα τους στο ευρύτερο θεματικό πεδίο των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών (fintech) όπως ενδεικτικά P2P mobile πληρωμές, P2P χρηματοδότηση για ιδιώτες και επιχειρήσεις, εφαρμογές insutech,equity-based crowdfunding, algorithmic trading, robo-advisors για διαχείριση χαρτοφυλακίου, εφαρμογές Blockchain και Artificial Intelligence κλπ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιχειρηματικές μονάδες της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζουν ιδέες που αφορούν πληρωμές, KYC (Know-Your-Customer) για εταιρικούς πελάτες, κυβερνοασφάλεια (cybersecurity), καταναλωτικά δάνεια, εφαρμογές που προκύπτουν από την οδηγία PSD2, καθώς και κάθε υπηρεσία και εφαρμογή που απευθύνεται σε επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα