Σταθάκης: Η διαπραγμάτευση για το λιγνίτη συνεχίζεται

της Μαριάννας Τζάννε

Μπορεί να μετρά αντίστροφα αλλά η συμφωνία για την πώληση του 40% του λιγνίτη δεν έχει κλείσει ακόμη. Το παζάρι για τις μονάδες που θα περιληφθούν στο τελικό πακέτο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε αργά χθες το απόγευμα, αποχωρώντας από το Ελληνοαραβικό συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.

Τα περιθώρια για την κυβέρνηση αρχίσουν να στενεύουν, αφού οι εκκρεμότητες

στα ενεργειακά ζητήματα, όπως δήλωσε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτοβιτς, είναι προϋπόθεση για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

«Θεωρώ ότι η λύση θα βρεθεί σύντομα καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί σύντομα η τρίτη αξιολόγηση. Οι διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) συνεχίζονται» τόνισε από την πλευρά του χθες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες για τις οποίες είναι φειδωλές όλες οι πλευρές, η διαπραγμάτευση συνδέεται με την ένταξη στο πακέτο των δύο μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης. Σοβαρές ενστάσεις για το προτεινόμενο πακέτο εμφανίζεται να διατυπώνει η ΔΕΗ με το επιχείρημα ότι η μονάδα 4 είναι από τις πλέον σύγχρονες. Οι Βρυξέλλες φέρονται να έχουν απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο το Αμύνταιο, για το οποίο υπήρχε σειρά επιχειρημάτων από την ελληνική πλευρά να ενταχθεί στην συμφωνία. Οι καθυστερήσεις στην επίτευξη μιας κοινής αποδεκτής λύσης έχουν φρενάρει το market test, το οποίο ήδη βρίσκεται ένα μήνα πίσω, χρονοδιάγραμμα που δεν συμβαδίζει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης απέφυγε να τοποθετηθεί χθες κατά την παρουσία του στο Ελληνοαραβικό συνέδριο ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ, Ντομινίκ Ριστορί. Αντιθέτως, εμφανίστηκε λαλίστατος στα ζητήματα της ενεργειακής πολιτικής. Όπως ανέφερε το 43% των νέων επενδύσεων στον κλάδο αφορούν τις καθαρές μορφές ενέργειας στις οποίες περιλαμβάνονται project για τις ΑΠΕ, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τα ευφυή δίκτυα κ.α. Ο κ. Ριστορί επισήμανε ότι η νέα επενδυτική κουλτούρα έχει διαπεράσει ακόμη και την περιοχή του Αραβικού κόσμου, υποστηρίζοντας ότι χώρες όμως το Μαρόκο, η Αλγερία και τα Εμιράτα έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται πολιτικές στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Για την ΕΕ δήλωσε ότι θα πετύχει όλους τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους (20% μείωση των εκπομπών αερίων, 20% αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 20% αύξηση της αποτελεσματικότητας στη χρήση ενέργειας έως το 2020), που όπως τόνισε αποτελούν ζήτημα αξιοπιστίας.

Νέα κίνητρα για έργα ενεργειακής απόδοσης

Στο μεταξύ, δύο νέες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ενθαρρύνουν τους τομείς της καθαρής ενέργειας ανακοίνωσε χθες κατά την συνάντησή του με τον κ. Σταθάκη ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ. Η πρώτη αφορά την αξιοποίηση πρόσθετων πόρων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η Eurostat ήδη συμφώνησε οι σχετικές επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, να μην προσμετρούνται στους υπολογισμούς σχετικά με το στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη δημιουργία Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την υποστήριξη περιοχών που σήμερα έχουν σημαντική παραγωγή άνθρακα.
Κατά την συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε συζήτηση για όλη την ενεργειακή ατζέντα όπως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Χειμερινό Πακέτο, η υιοθέτηση των θεσμικών εργαλείων για την εύρυθμη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας (διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ, Target Model κ.α.), η ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κόμβο αγωγών ενέργειας (TAP, IGB, FSRU Αλεξανδρούπολης, EastMed), η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα