Στα «πράσινα» το ταμπλό των ευρωπαϊκών αγορών

Σε ανοδική τροχιά επανήλθαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακτώντας το θετικό momentum χάρη στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,84% στις 447 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ανέβηκε 0,81% και τις 15.352 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο ύψους 1,13% φτάνοντας τις 7.113 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,73% στις

7.455 μονάδες.

Αντιστοίχως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,74% στις 28.644 μονάδες και ο IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 9.405 μονάδες αυξημένος κατά 1,31%.

Ώθηση στις αγορές έδωσε η συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που στην πλειονότητα ήταν ισχυρότερα των αναμενόμενων. Στις ανακοινώσεις της ημέρας ξεχώρισε η Deutsche Telekom, η AstraZeneca, η Henkel, η ArcelorMittal και η Wienerberger.

Ειδικά για την AstraZeneca θετικά λειτούργησε και η ανακοίνωση της συμφωνίας της με την κινεζική Eccogene προκειμένου να αναπτύξουν μαζί ένα χάπι κατά της παχυσαρκίας, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί το Wegovy της Novo Nordisk, σε ένα διάστημα που ο κλάδος έχει πάρει… φωτιά και αναμένεται να αποφέρει τεράστια κέρδη τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, οι ευρωπαϊκές αγορές δεν πρόλαβαν χρονικά την αποψινή ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, στην οποία θα αντιδράσουν στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Αν και πιθανότατα ο πρόεδρος της Fed θα κρατήσει την ίδια μετριοπαθή γραμμή που υιοθέτησε και στο συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές ανέκτησαν μέρος του εδάφους που έχασαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όταν οι απώλειες ξεπέρασαν το 2%. Το Brent ανέβηκε και πάλι πάνω από το όριο των 80 δολαρίων, στα 80,51, αυξημένο κατά 1,22% και το αμερικανικό WTI κέρδισε 1,13% στα 76,16 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη και για τον χρυσό που ενισχύθηκε 0,54% στα 1.968 δολάρια την ουγγιά, αν και η απομάκρυνση των χειρότερων σεναρίων για την εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή κρατά το πολύτιμο μέταλλο σταθερά κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων που «έπιασε» μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος με φόντο τις μετριοπαθείς τοποθετήσεις αξιωματούχων της Fed, όπως ο Ράφαελ Μπόστιτς και ο Τόμας Μπάρκιν και τη βεβαιότητα ότι και ο Τζερόμ Πάουελ θα κινηθεί στην ίδια γραμμή. O δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο 105,52, ενώ ελαφρά πτωτικά κινήθηκε και έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0707.

Διαβάστε ακόμη

Σε τριπλό κλοιό servicers και funds – Yποχρεωτική ενημέρωση σε δανειολήπτες και πρόστιμα έως €500.000

Γιατί «ξεθωριάζει» το σενάριο για πετρέλαιο στα $100

Γερμανία: Παράταση 5 χρόνων στις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα