Στα «κόκκινα» οι ευρωπαϊκές αγορές παρά την παύση από την ΕΚΤ

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, αλλά και στις κινήσεις των ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση ύψους 0,48% στις 433 μονάδες, με τις απώλειες του να περιορίζονται μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ. Στους επιμέρους κλάδους τις μεγαλύτερες

πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των βιομηχανιών αυτοκινήτου και του ταξιδιωτικού κλάδου.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,08% στις 14.731 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,38% και τις 6.888 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο συρρικνώθηκε σε ποσοστό 0,81% φτάνοντας τις 7.354 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 27.507 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βρέθηκε στις 8.962 μονάδες μειωμένος κατά 0,24%.

Σε επίπεδο μετοχών ξεχώρισε το sell off στη μετοχή της Standard Chartered, καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε λίαν απογοητευτικά αποτελέσματα μετά τη ζημιά ύψους 1 δισ. δολαρίων που κατέγραψε από την έκθεση της στην Κίνα, αλλά και η κατάρρευση της μετοχής της Siemens Energy σε ποσοστό 35%, καθώς έγινε γνωστό ότι η εταιρεία ζήτησε εγγυήσεις στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση. Πιέσεις δέχτηκαν ευρύτερα και οι τεχνολογικές μετοχές ακολουθώντας τη σημαντική πτώση του κλάδου στη Wall Street, τόσο χθες όσο και σήμερα.

Οι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει την απόφαση της ΕΚΤ να πατήσει το κουμπί της παύσης, μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων. Όμως, η Κριστίν Λαγκάρντ, στις δηλώσεις της, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης εφόσον τα οικονομικά δεδομένα το απαιτήσουν και βέβαια ξεκαθάρισε πως με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιστοίχως και τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο «ταβάνι» επί μακρόν.

Η κυρία Λαγκάρντ, εξάλλου, επανέλαβε την ανάγκη οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να περιορίζουν τα μέτρα στήριξης προκειμένου να αποφευχθεί η αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Όμως, στην αγορά ήδη επικρατεί νευρικότητα, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης θα συνεχιστεί, ειδικά τη δύσκολη χειμερινή περίοδο, καθώς πλέον έχει προκύψει ο νέος άγνωστος παράγοντας του πολέμου στο Ισραήλ.

Για την ώρα, βέβαια, οι αρχικοί φόβοι για μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με την εμπλοκή και του πετρελαιοπαραγωγικού Ιράν δεν έχουν επιβεβαιωθεί, γεγονός που αποτυπώνεται στην εκ νέου αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα!

Σήμερα, πάντως, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να καθυστερεί την ανάπτυξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, οι τιμές έχασαν κι άλλο έδαφος με το Brent να υποχωρεί κατά 1,61% στα 88,68 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI να χάνει 1,80% στα 83,36 δολάρια.

Αντιστοίχως, πτωτικά κινήθηκε και ο χρυσός που περιορίστηκε κατά 0,33% στα 1.988 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο του εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες, στο 106,883, ακολουθώντας το ρεύμα των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Αντιστοίχως, ενισχύθηκε κατά περίπου 0,3% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να κινείται στο 1,0533.

Διαβάστε ακόμη:

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ – «Φρένο» στο σερί των 10 συνεχόμενων αυξήσεων

Εξοχικές κατοικίες: Ποιες περιοχές έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για Έλληνες και ξένους (pics)

Σταθόπουλος: Βραχύβια θα αποδειχθεί η κρίση – Ζητεί συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις απ’ την κυβέρνηση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα