Σόρος: Σε υπαρξιακή κρίση η ΕΕ, περικυκλωμένη από εχθρικές δυνάμεις

Η ΕΕ βρίσκεται σε μια υπαρξιακή κρίση και θα πρέπει να επανεφευρεθεί καθώς βρίσκεται ενώπιον αυξανόμενων απειλών, προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζορτζ Σόρος, μιλώντας στο Brussels Economic Forum.

«Αυτή η επανεφεύρεση της ΕΕ θα πρέπει να αναβιώσει την υποστήριξη που απολάμβανε η Ενωση παλιά», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό στους Ευρωπαίους

πολίτες τι πήγε λάθος, αλά και να γίνουν προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης,

Ο Σόρος μάλιστα καλωσόρισε την ιδέα της Γερμανίας να περικοπούν τα κεφάλαια της ΕΕ που κατευθύνονται στη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, για τις χώρες εκείνες που δεν σέβονται την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σημειώνεται πως τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Πολωνία έχουν γίνει στόχος κριτικής από την ΕΕ για το χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης.

Όπως σημείωσε ο Σόρος, η Ευρώπη θα πρέπει να ξεπεράσει την υπαρξιακή της κρίση, ενωμένη κατά του αντιευρωπαϊκού κλίματος που τελευταία έχει ενισχυθεί, αλλά και κατά των «εχθρικών δυνάμεων που την έχουν περικυκλώσει».

«Η Ρωσία του Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν, η Αίγυπτος του Σίσι και η Αμερική που ο Τραμπ θα 'θελε να δημιουργήσει, αν μπορούσε», είναι αυτές οι εχθρικές δυνάμεις που περιέγραψε ο μεγαλοεπενδυτής.

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα για επικαιροποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να λειτουργεί η ΕΕ καλύτερα με την παράλληλη δημιουργία μιας Ευρώπης πολυμορφικής όπου τα κράτη – μέλη θα έχουν μια ευρύτερη δυνατότητα επιλογών σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ενοποίηση.

Τέλος, κάλεσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να μην παρασύρονται από το Brexit και τις σχετικές διαπραγματεύσεις , αλλά να συνεχίσουν απερίσπαστες τη δουλειά που έχουν να κάνουν: να ξανακερδίσουν δηλαδή την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα