Σολτς: Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν έχει κομματική ταυτότητα

Όσοι περίμεναν μεγάλη αλλαγή πλεύσης από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, καθώς προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, μάλλον διαψεύδονται. Ο Όλαφ Σολτς ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι «ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι Γερμανός υπουργός ανεξαρτήτως του σε ποιο κόμμα ανήκει».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε ότι «οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστες». Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και χαρακτήρισε τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη «θαρραλέο μήνυμα νέας εκκίνησης», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλα όσα εισηγείται.

«Η Γερμανία έχει ένα κεντρικό εθνικό συμφέρον να λειτουργεί η Ευρώπη και αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μέλλον, να είναι σημαντική ώστε να μπορούμε να εκπροσωπούμε την δημοκρατία και την κοινωνική οικονομία στον κόσμο» δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να δράσουν άμεσα και να λάβουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφάλειας, κοινών εξωτερικών συνόρων και μετανάστευσης, αλλά και τραπεζικής δημοσιονομικής ένωσης.

Γαλλογερμανικός άξονας

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες του Γάλλου πρόεδρου, Μακρόν, σημείωσε πως αποτελούν «ένα θαρραλέο μήνυμα μιας νέας εκκίνησης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι όλες οι απαραίτητες αποφάσεις θα ληφθούν σε ορίζοντα δύο ετών. «Δεν επιτρέπεται πλέον, συνέχισε, μόνο να συζητούμε για αυτές τις αποφάσεις, αλλά πρέπει και να τις λάβουμε. Και αυτό θα το καταφέρουμε μαζί με την Γαλλία διότι μόνο με αυτή την συνεργασία θα μπορούν να τεθούν οι βάσεις για να λειτουργήσουν» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην τραπεζική ένωση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αρχιτεκτονική η οποία θα είναι προετοιμασμένη για μελλοντικές κρίσεις, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι η Γερμανία θα είναι πάντα διαθέσιμη για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

«Πρέπει να αισθανόμαστε όλοι συνυπεύθυνοι ώστε οι λύσεις που θα επιλέξουμε να είναι καλές στην Σουηδία και στην Φινλανδία και στην Ολλανδία, καλές και στην Νότια Ευρώπη, καλές για τις χώρες του ευρώ, αλλά και για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία καταγραφή του ακριβούς ύψους της συνεισφοράς της Γερμανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. «Αυτό έχει γίνει συνειδητά, διότι συμφωνούμε ότι αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί και με τους άλλους εταίρους (...) Υπάρχει και μια διαφορά σε σχέση με προηγούμενες καταστάσεις: η νέα κυβέρνηση σε αυτό το θέμα μπαίνει στην συζήτηση με σαφή θέση και ειλικρίνεια. Δεν ξέρουμε ποια συγκεκριμένα αποτελέσματα θα έχει αυτή η συζήτηση και είναι σαφές ότι οι δυνατότητές μας δεν είναι απεριόριστες και παντού στην Ευρώπη έχω πει ότι ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών, ανεξαρτήτως του σε ποιο κόμμα ανήκει. Και το μήνυμα ελήφθη», τόνισε ο Όλαφ Σολτς, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι το Βερολίνο θεωρεί λογικό ότι μετά το Brexit θα πρέπει να συνεισφέρει περισσότερα από ό,τι μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα