Σοκ: «Έρευνα», έβαζε ανθρώπους και πιθήκους να εισπνέουν καυσαέρια!

Η εικόνα που έχει στις μέρες μας το diesel δέχθηκε ένα ακόμα χτύπημα, καθώς αποκαλύφθηκε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας χρηματοδότησε δοκιμές που εξέθεσαν ανθρώπους καθώς και πιθήκους σε καπνούς καυσαερίων οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικές νόσους και καρκίνο.

Η έρευνα, υποστηριζόμενη από μια ελάχιστα γνωστή ομάδα που ίδρυσαν η Volkswagen AG, η Daimler AG και η BMW AG το 2007, περιελάμβανε 25 άτομα που τους ζητήθηκε να αναπνέουν εξάτμιση ντίζελ και που κατέφυγαν σε κλινική την οποία χρησιμοποιεί το πανεπιστήμιο του Άαχεν, ανέφερε η Stuttgarter Zeitung τη Δευτέρα. Η υπόθεση, επικαλούμενη ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας για το Περιβάλλον και την Υγεία στον τομέα των μεταφορών, (EUGT), η οποία έκλεισε πέρυσι, αποτέλεσε συνέχεια μιας έκθεσης των New York Times νωρίτερα ότι η ομάδα αυτή διενήργησε επίσης δοκιμές με πιθήκους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, η οποία εξακολουθεί να τρικλίζει από το σκάνδαλο ντίζελ της Volkswagen, όταν η εταιρεία παρενέβη στις δοκιμές εκπομπών αερίων που πραγματοποίησε, έλαβε αποστάσεις από την οργάνωση.

"Είμαστε τρομαγμένοι από την έκταση των μελετών και την εφαρμογή τους", δήλωσε η Daimler τη Δευτέρα σε ανακοίνωση που απέστειλε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας ότι δεν είχε καμία παρέμβαση στη μελέτη και υποσχέθηκε να διεξαγάγει έρευνα. "Καταδικάζουμε τα πειράματα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο".

Keywords