Στοιχηματικές: Αβέβαιη η είσπραξη των €187 εκατ. από την GVC


Του Δημήτρη Παφίλα

Αβέβαιη και πιθανώς διεκδικίσιμη -με το ισχύον δικαιοπρακτικό επιτόκιο- θεωρείται η είσπραξη του τεράστιου ποσού (187 εκατ. ευρώ) που επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς τον εγγλέζικο κολοσσό διαδικτυακού στοιχήματος GVC, για την περίοδο 2010-2011.

Η ΑΑΔΕ επέβαλλε το πρόστιμο προκειμένου να μην παραγραφούν οι οφειλές ωστόσο όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του 2016 της GVC για την Ελλάδα,

τα μικτά έσοδα της ήταν 300 εκατ. ευρώ, ήτοι ο φόρος που αναλογεί ( 35%) διαμορφώνεται στα 105 εκατ. ευρώ (σ.σ τα μικτά έσοδα είναι τα πονταρίσματα των παικτών μείον την απόδοση προς τους παίκτες).
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιρλανδική αγορά για την GVC προσφέρει μικτά έσοδα ανέρχονται στα 973 εκατ. ευρώ, αλλά έχει χαμηλότερη συνδυασμένη ανάπτυξη (Compound annual Growth) 0,6% έναντι 8,1% της ελληνικής.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς διαδικτυακού στοιχήματος, το ποσό που επιβλήθηκε είναι τεράστιο και δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί όταν καταλήξει η υπόθεση στα δικαστήρια.

Εξ ου και η αγγλική εταιρεία αποδέχθηκε μεν να καταβάλλει 7,8 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ωστόσο θα προσφύγει στα δικαστήρια καθώς είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη του κλάδου για το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει υποχρέωση έναντι των μετόχων της.

Σύμφωνα με άλλες πηγές της αγοράς, ο τζίρος της GVC για τα τρία σήματα ( SportingBET, vistabet, BWIN) στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Επισκέψεις σε όλες τις διαδικτυακές

Εν τω μεταξύ η ΑΑΔΕ έχει επισκεφθεί το σύνολο των διαδικτυακών εταιρειών στοιχήματος και έχει επιβάλλει πρόστιμα και αρκετές βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις προκειμένου να διευθετήσουν τις υποχρέωσεις τους. Εν τω μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις άδειες των στοιχηματικών εταιρειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα