Σόιμπλε: Δεν στηρίζουμε νέο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν θα στηρίξει μια νέα ελληνική διάσωση, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα, λέγοντας ότι η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στους κανόνες της για το πρόγραμμα στήριξης

της χώρας.

«Το ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή του 2010 στηρίζεται στη συμμετοχή του ΔΝΤ ", δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Bloomberg στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Όπως τόνισε, εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετάσχει, θα είναι ένα σημάδι ότι οι Έλληνες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Εξαιτίας αυτού, το πρόγραμμα θα τερματιστεί διότι η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του, θα έχει καταστραφεί ".

«Δεν θα συμβούλευα να γίνει ψηφοφορία στην γερμανική βουλή έτσι ώστε να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα, είπε. Οι βουλευτές θα έλεγαν ότι αφού οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση, παρά την ευελιξία που τους δίνεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε δεν υπάρχει βάση για ένα πρόγραμμα διάσωσης".

«Το ΔΝΤ βλέπει ότι η Ελλάδα διστάζει να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάιο για αυτό δεν δέχεται να μπει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έρχονται μετά από γερμανικά δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη ένα εναλλακτικό σχέδιο καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να εγκαταλείψει το τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Τουλάχιστον ο Σόιμπλε προετοιμάζεται γι' αυτό και σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας μονομερούς ευρωπαϊκής διάσωσης. Λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές όμως η ριζική αυτή αλλαγή πλεύσης θα ήταν για την χριστιανική ένωση (CDU/CSU) άκρως επικίνδυνη», έγραφε η Handelsblatt.

Διαβάστε σχετικά εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα