Σκέψου τι εύχεσαι: Πώς η αποχώρηση ισχυρών ηγετών, ρίχνει τις χώρες τους στο χάος

Όταν στη Ζιμπάμπουε όλοι γιόρταζαν μετά την ανατροπή του Robert Mugabe από τον στρατό στα τέλη του 2017, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι μόλις ένα χρόνο αργότερα η οικονομία της χώρας θα έχει καταρρεύσει και οι στρατιώτες θα έχουν βρεθεί στους δρόμους.

Είναι ένα σενάριο που εμφανίζεται πολύ συχνά όταν ένας ισχυρός που έχει κυριαρχήσει για δεκαετίες, εγκαταλείπει τη σκηνή.

Για σχεδόν όλες τις -συνολικά τέσσερις- δεκαετίες του Mugabe, οι αποφάσεις του ήταν πέρα από κάθε συζήτηση, και η ταύτισή του με την εξουσία στην Αφρικανική Εθνική Ένωση- Πατριωτικό Μέτωπο (ZANU-PF) της Ζιμπάμπουε

σπάνια υπέστη ρωγμές. Όταν όμως αμφισβητήθηκε, και όταν ρποβλήθηκε ως διάδοχός του ο Emmerson Mnangagwa, τότε φάνηκε ότι οι στρατιωτικοί κέρδισαν μια μάχη στο ZANU-PF, αποδυναμώνοντάς τον, και απέκλεισαν από τις εξελίξεις την ισχυρή αστυνομική δύναμη και τη μυστική υπηρεσία που ήταν βασικοί σύμμαχοι του Mugabe.

«Η κόλλα που είχε τα τελευταία 38 χρόνια, αυτή η συνεκτική και αναγκαστική συναίνεση υπό τον Mugabe - έχει εκλείψει», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γιοχάνεσμπουργκ ο Tendai Biti, ανώτερος ηγέτης του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή της αντιπολίτευσης.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Ζιμπάμπουε αντανακλά τις εμπειρίες άλλων αφρικανικών χωρών και έχει ομοιότητες με το χάος που συμβαίνει επί του παρόντος στη Βενεζουέλα, έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Hugo Chavez.

Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ο θάνατος του Felix Houphouet- Boigny το 1993 πυροδότησε έναν αγώνα εξουσίας για τη διαδοχή και τελικά έναν εμφύλιο πόλεμο που χώρισε τη χώρα στα δύο για σχεδόν μια δεκαετία. Η Σομαλία δεν υπήρξε κράτος που λειτουργεί από τότε που ανατράπηκε ο Siad Barre το 1991 και στο Κονγκό η ανατροπή του Mobutu Sese Seko μετά από 32 χρόνια στην εξουσία πυροδότησε την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στον κόσμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Μπουρκίνα Φάσο, οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέρρευσαν με την εξαφάνιση του ισχυρού Blaise Compaore, καθιστώντας τη χώρα στόχο επιθέσεων εκ μέρους ομάδων τζιχαντιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα