Μητσοτάκης: Δεσμεύομαι για μείωση φόρων και ένα επιθετικό μείγμα αναπτυξιακής πολιτικής

Σαρωτικές αλλαγές στην οικονομία υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια στιγμή, που, όπως σχολιάζει το CNBC, η χώρα επανέρχεται με αργούς ρυθμούς από το χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Ενόψει των εθνικών εκλογών εντός του 2019, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεσμεύεται να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές από τον πρώτο κιόλας χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο, αναφέρει ότι θα επιδιώξει τη μείωση της

φορολογίας για τις εγχώριες και τις διεθνείς επιχειρήσεις, επιφέροντας αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «επιθετική και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση».

Greek government has gone overboard with austerity: Opposition leader from CNBC.

«Είναι κάτι που μπορούμε να εφαρμόσουμε από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνουν σχέδιο μείωσης του εταιρικού φόρου στο 20% εντός διετίας. Ωστόσο, σημειώνει το πρακτορείο, η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί και αυτή να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική για τις επιχειρήσεις, μειώνοντας σταδιακά τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από το 29% το 2018 στο 25% το 2022.

«Παράλληλα, θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στις κεφαλαιαγορές. Έχω δεσμευτεί να επαναφέρω την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα εντός 18 μηνών», συμπληρώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως σχολιάζει το CNBC, η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κανονικά λήγει τον Οκτώβριο του 2019, πράγμα που σημαίνει πως πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές. Τα γκάλοπ δείχνουν ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε με ποσοστό κοντά στο 37%, με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26%.

Η ελληνική οικονομία, είναι σε σημείο καμπής μετά από 10 χρόνια εξωτερικής βοήθειας. Η χώρα αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,2% το 2019.

Ωστόσο, για την αντιπολίτευση, ένας αναπτυξιακός ρυθμός της τάξης του 2% δεν είναι αρκετός.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%. Κάτι τέτοιο δεν θα κάνει διαφορά. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τουλάχιστον 4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτός είναι και ο στόχος που πραγματικά θα θέσουμε και οι δανειστές μας θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι», αναφέρει ο Μητσοτάκης που, όπως σημειώνει το CNBC, πριν εμπλακεί με την πολιτική εργαζόταν ως στέλεχος σε εταιρεία συμβούλων.

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα (4% το 2018, 3,6% το 2019 και 3,5% έως το 2022) ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση χρέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως το υπερπλεόνασμα στέλνει «το λάθος μήνυμα».

«Υπό την έννοια ότι το έχουμε παρακάνει με τη λιτότητα», αναφέρει και συμπληρώνει: «ο λόγος που έχουμε ξεπεράσει τους στόχους είναι το ότι η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη θέλοντας να δημιουργήσει μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που της είχε ζητηθεί, με στόχο να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές για προεκλογικές παροχές».

«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας πάρα πολύ αυστηρός στόχος. Εχω πει εξαρχής ότι σέβομαι τις συμφωνίες της τωρινής κυβέρνησης αλλά έχω επίσης πει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι αν μπορέσουμε να εφαρμόσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις τότε θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022».

Εξάλλου, όπως εξηγεί, δεν θα είναι μεγάλη η διαφορά αν έχουμε πρωτογενές 3% ή 2,5% το 2021, σε όρους βιωσιμότητας του χρέους.

Greece doesn't have full market access, opposition leader says from CNBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα