Σημαντικές πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώνεται η εβδομάδα για τους ασιατικούς δείκτες καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας.

Με σημαντική πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να πουλήσουν μαζικά, μία ημέρα πριν την έναρξη των διακοπών στη χώρα.
Ο βασικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,33% και απώλειες 300,31 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 22.298,08 μονάδες.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 1,15%, έχοντας απώλειες 20 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 1.720,16

μονάδες.

Οι ιαπωνικοί δείκτες υποχώρησαν παρά τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη επεκτάθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του 2018, με οδηγό την ιδιωτική κατανάλωση, τις ισχυρές κεφαλαιουχικές δαπάνες και τη σταθερή ζήτηση από το εξωτερικό, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 1,3%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 0,91% λόγω πτώσης στις τεχνολογικές μετοχές. Η Samsung Electronics μειώθηκε κατά 3,2% και η SK Hynix είχε απώλειες 3,72%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 γύρισε πτωτικά με απώλειες 0,31% και οδηγό της πτώσης τις μετοχές ενέργειας που έχασαν 1,67%. Ισχνά κέρδη καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 0,11%, ενώ ο Shenzhen Composite κερδίζει 0,2%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί σε ποσοστό 0,95% μετά από τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Το αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές διαμορφώνει η πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας για την επιβολή νέων δασμών 25% σε αμερικανικά αγαθά αξίας $16 δισ. από τις 23 Αυγούστου, ως αντίποινα στους τελευταίους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας – για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην επίθεση εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο – ενέτεινε τις γεωπολιτικές ανησυχίες, με τον Ρώσο πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσία θα θεωρηθούν ως κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα