Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τον Μαδούρο οι ΗΠΑ - Νέο κύμα κυρώσεων

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence επίσοευσε την Παρασκευή τις προσπάθειες για να απομακρύνει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro από το αξίωμά του, επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και υποσχόμενος «ισχυρότερη δράση» κατά της Κούβας για την υποστήριξή της στο καθεστώς.

Μεγαλύτερες προσπάθειες ούτως ώστε να περιοριστούν τα έσοδα του Madouro από το πετρέλαιο

είναι καθοδόν, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων για τους τομείς της οικονομίας και της πετρελαϊκής ενέργειας της Βενεζουέλας, δήλωσε ο Pence στο Χιούστον σε ένα ακροατήριο 300 ατόμων, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την τοπική κοινότητα της Βενεζουέλας και υποστηρίζουν την πτώση του Maduro.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν όλη τη διπλωματική και οικονομική πίεση για μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Pence στο Ινστιτούτο Baker Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Rice, αποκαλώντας τις αποστολές πετρελαίου «τη ζωντάνια αυτού του διεφθαρμένου καθεστώτος».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ηγέτες των περισσότερων χωρών στο δυτικό ημισφαίριο θεωρούν την επανεκλογή του Maduro το 2018 παράνομη και έχουν αναγνωρίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Ο Maduro απορρίπτει τον Guaido χαρακτηρίζοντάς τον μαριονέτα των ΗΠΑ.

Μετά την ομιλία του Pence, το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. ανακοίνωσε κυρώσεις σε 34 πλοία που ανήκουν ή λειτουργούν από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας που μεταφέρει πετρέλαιο σε πελάτες εκτός της χώρας. Επίσης, επέβαλε κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακούς πράκτορες και ένα πλοίο που έφερε πετρέλαιο στην Κούβα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ο Pence εξαπέλισε επίθεση στους ηγέτες της Κούβας ως τους «πραγματικούς ιμπεριαλιστές» στο δυτικό ημισφαίριο, προσθέτοντας: «Έφτασε η στιγμή να απελευθερωθεί η Βενεζουέλα από την Κούβα».

Keywords
Τυχαία Θέματα