Brexit: Σε «τοίχο» έπεσε το άνοιγμα της Μέι στον Κόρπμιν - Την Τετάρτη ζητά παράταση έως 30 Ιουνίου

Η προσπάθεια της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι να δώσει ένα τέλος στο αδιέξοδο του Brexit «χτύπησε» τοίχο για άλλη μια φορά, αφού το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης είπε ότι δεν προσέφερε «πραγματική αλλαγή» στην πολιτική της.

Το γραφείο της Μέι απάντησε με μια έκκληση για συνέχεια των συζητήσεων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει περισσότερες αλλαγές. Το αδιέξοδο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τη Μέι να υποστηρίξει στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα ότι χρειάζεται μόνο μια σύντομη παράταση

της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ούτως ώστε να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit από το κοινοβούλιο.

Η Μέι δεν κατάφερε να περάσει τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τους ηγέτες της ΕΕ από το διαιρεμένο βρετανικό Κοινοβούλιο και έτσι στράφηκε στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν για βοήθεια.

Όμως για άλλη μια φορά, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της πρωθυπουργού. Η ίδια θέλει να έρθει σε συμφωνία με τους Εργατικούς, η οποία θα επιτρέψει στη Βρετανία να εγκαταλείψει το μπλοκ τον επόμενο μήνα και να αποφύγει το πολιτικά τοξικό σενάριο να διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τρία χρόνια μετά την απαίτηση των ψηφοφόρων να τερματίσει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Όμως ο Κόρμπιν και η ΕΕ δεν βιάζονται. Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ εξακολουθούν να διαχωρίζονται για το πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η παράταση του Brexit, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πιέζει για μια καθυστέρηση ενός έτους, ούτως ώστε να διαμορφωθεί μια νέα συναίνεση.

Η Μέι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη για να ζητήσει μια σύντομη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Οι βουλευτές του ΗΒ υπερψήφισαν να αποφευχθεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.

Οι υπόλοιποι 27 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε προσφορά ομόφωνα και θα εναπόκειται σε αυτούς να διαμορφώσουν κοινή θέση. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν αναμένουν από κανένα κράτος μέλος να ασκήσει βέτο σε μια καθυστέρηση και να αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια νομική αναταραχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα