Σε υψηλό δεκαετίας ανήλθαν οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων έφτασαν σε 10ετή υχηλά κατά την περυσινή χρονιά, καθώς η διευρυνόμενη οικονομική ανάπτυξη ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενώ τα SUV από τους Γάλλους κατασκευαστές της Peugeot και της Renault, την ιταλική Alfa Romeo

και την ιαπωνική Toyota, πρωταγωνίστησαν στη ζήτηση.

Οι εγγραφές νέων οχημάτων το 2017 αυξήθηκαν κατά 3,3% κι έφτασαν τα 15,6 εκατομμύρια οχήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) με έδρα τις Βρυξέλλες, την Τετάρτη. Ο αριθμός αυτός, είναι ο υψηλότερος από τότε που παραδόθηκε αριθμός- ρεκόρ, 16 εκατομμυρίων αυτοκινήτων το 2007. Οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου 2017, σημείωσαν μείωση 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος κι έφτασαν τα 1,14 εκατομμύρια οχήματα, πληγωμένες από τις επιπλέον ημέρες διακοπών για τα Χριστούγεννα σε αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Η οικονομία των χωρών της Ζώνης του Ευρώ πιθανότατα πέρυσι μεγεθύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, μετά το 2009 στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των διαχρονικά χαμηλών επιπέδων (ανεργίας) στη Γερμανία και την Πολωνία. Τα σπορ οχήματα που κέρδισαν πελάτες το 2017 περιλάμβαναν το Captur της Renault SA και το Logan MCV Stepway από το τμήμα της Dacia της εταιρείας, καθώς και τα νεοεισαχθέντα Peugeot 5008 και Citroen C3 Aircross από το PSA Group και το Stelvio της Alfa Romeo.

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2018, ενώ η Renault προβλέπει κέρδος 1% και η εταιρεία ερευνών Evercore ISI, προβλέπει "επίπεδη" ζήτηση. Οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες μειώθηκαν κατά 5,7% το 2017, πιθανότατα να παραμείνουν συγκρατημένες, όπως δείχνουν τα στοιχεία της περιοχής εν μέσω της αβεβαιότητας των αγοραστών αυτοκινήτων για το πώς η εκκρεμότητα της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Οι ερωτήσεις των πελατών σχετικά με το μέλλον της τεχνολογίας ντίζελ θα περιορίσουν, επίσης, τη ζήτηση.

Μεταξύ των κορυφαίων 10 πωλητών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η Toyota Motor Corp. κατέγραψε την πιο απότομη αύξηση πέρσι, καθώς έφτασε στο 12%. Η ιαπωνική εταιρεία δήλωσε πριν από μία εβδομάδα ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση για το υβριδικό RAV4 crossover αυξήθηκε κατά 31% το 2017. Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της Renault αυξήθηκαν κατά 6,7%, ενισχύοντας το κέρδος 12% της Dacia. Ένα άλμα 30% στην Alfa Romeo συνέβαλε στη αύξηση της τάξης του 5,2% της μητρικής Fiat Chrysler Automobiles NV.

Η ACEA παρουσιάζει στοιχεία από τις 28 χώρες της ΕΕ, εξαιρουμένης της Μάλτας, καθώς και της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα