Σε υψηλό 4μήνου η Wall Street - Φρέναρε η Boeing

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με τη Boeing να βάζει φρένο στο διήμερο sell-off της, τους Βρετανούς να ψηφίζουν όχι σε άτακτο Brexit ανεβάζοντας τη λίρα, και μια σειρά από θετικά μακροοικονομικά στις ΗΠΑ να ενισχύουν και πάλι την επενδυτική λίμπιντο, η Wall Street βρήκε το δρόμο προς την άνοδο.

Ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς, κατέγραψε κέρδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ξεπερνώντας μάλιστα την κρίσιμη ψυχολογική και τεχνική αντίσταση

των 2.800 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση και από το πετρέλαιο που έπειτα από αρκετό καιρό σταθεροποίησης πραγματοποίησε άλμα σε υψηλό 4μήνου.

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν επίσης σε υψηλά 4μήνου. Την ίδια ώρα, στη δικιά μας όχθη του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,5% με τις καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα Brexit να μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο παγκόσμιος MSCI ενισχύθηκε κατά 0,6% ενώ οριακή πτώση 0,1% κατέγραψε ο MSCI Emerging των αναδυόμενων αγορών.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 25.702μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 2.811 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,69% υψηλότερα στις 7.643 μονάδες.

Ανώμαλη προσγείωση για Boeing

Η Boeing σήμερα και έπειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμου, έδειξε να σταθεροποιείται στα 377 δολάρια, ανακάμπτωντας ελαφρά κατά 0,46%, έχοντας ωστόσο χάσει σχεδόν 12% μέσα σε τρεις ημέρες και πάνω από 26 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, μετά και το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε brand name της κορυφαίας αμερικανικής βιομηχανίας αεροπλάνων λόγω του δεύτερου θανατηφόρου δυστυχήματος μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, με συνολικές απώλειες άνω των 320 ανθρώπων.

Νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να καθηλωθούν όλα τα 737 MAX στις ΗΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα Ευρώπης, Καναδά αλλά και των περισσότερων υπολοίπων χωρών του πλανήτη.

Ώθηση στους S&P 500 και Nasdaq προσέφερε εκ νέου η τεχνολογία, που στις δύο ημέρες κατέγραψε κέρδη 2,7%, αποτελώντας τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις από την αρχή του έτους.

Οι μετοχές των Facebook (+0,84%), Amazon (+1,06%), Alphabet (+0,15%) και Apple (+0,44%) όλες κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα.

Θετικά τα μακροοικονομικά ΗΠΑ

Οι μετοχές βρίσκουν σήμερα στήριξη στα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, που τον Ιανουάριο κατέγραψαν περαιτέρω αύξηση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά -προϊόντα που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 3 χρόνια- αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Ιανουάριο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια πτώση 0,1%. Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της βενζίνης.

Η αύξηση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφηκε η μικρότερη αύξηση σε διάστημα μεγαλύτερο του 1,5 έτους, σε μια τελευταία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, στηρίζοντας την «υπομονετική» στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για μια αύξηση κατά 0,2%, ενώ στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 1,9% -το μικρότερο ποσοστό αύξησης από τον Ιούνιο του 2017- έναντι αύξησης 2% του Ιανουαρίου και έναντι των προβλέψεων για αύξηση 1,9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα