Σε συμφωνία για τους νέους τραπεζικούς κανόνες κατέληξε η ΕΕ

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με μια σημαντική μεταρρύθμιση των τραπεζικών κανόνων σήμερα, αντιμετωπίζοντας μερικά από τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η αναδιαμόρφωση, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2016, ορίζει το επίπεδο των αποθεμάτων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι τράπεζες

για να απορροφήσουν τις ζημίες και εισάγει νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να τηρήσουν ένα νέο σύνολο απαιτήσεων που αποσκοπούν στη διατήρηση του δανεισμού τους υπό έλεγχο και στην εξασφάλιση σταθερών πηγών χρηματοδότησης.

Ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν αργότερα την Τρίτη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χάρτγουιντ Λόγκερ.

Η συμφωνία ήρθε μετά από δύο χρόνια συνομιλιών και προσαρμόζει τους κανόνες της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις που έχουν επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με τις αμερικανικές και ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές, αν και το σχέδιο συμφωνηθέντος κειμένου περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε παγκόσμια πρότυπα και μεγάλο αριθμό παρεκκλίσεων.

"Περίπου το 90% του κειμένου έχει συμφωνηθεί, αλλά υπάρχουν μικρά ζητημάτα που πρέπει να επιλυθούν", δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ στο τέλος της συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Οι τράπεζες της ΕΕ θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν ένα συντελεστή μόχλευσης 3% για να αυξήσουν τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα και να καλύψουν ένα ποσοστό χρηματοδότησης που αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάρτησης από το είδος της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που συνέβαλε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η ΕΕ εφαρμόζει τους νέους παγκόσμιους κανόνες που υποχρεώνουν τις συστημικές τράπεζες να διατηρούν επαρκή οικονομικά αποθέματα, τα λεγόμενα TLAC.

Η μεταρρύθμιση θα εισαγάγει επίσης ένα νέο δεσμευτικό πρότυπο για την απορρόφηση ζημιών για τις μεγάλες τράπεζες, την ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες οφειλές.

Αυτές καθορίζονται στο 8% των συνολικών υποχρεώσεων και των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, αν και θα μπορούσε να αυξηθεί από τους εποπτικούς φορείς της ΕΕ.

Τα αποθέματα των τραπεζών θα πρέπει επίσης να δημιουργούνται από πιο επικίνδυνο χρέος μειωμένης εξασφάλισης, το οποίο θα μπορούσε να εξαλειφθεί σε μια κρίση και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να είναι ακριβότερο να πωλείται στους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα