Σε νέο διετές χαμηλό το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη - Βελτίωση στην Ελλάδα

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη υποχώρησε για όγδοο συνεχή μήνα σε νέο διετές χαμηλό το Φεβρουάριο, καθώς στα στελέχη της βιομηχανίας έγιναν πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τα αποθέματα, τα βιβλία παραγγελιών και τις προσδοκίες παραγωγής.

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη διολίσθησε στις 106,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, από το αναθεωρημένο σημείο των 106,3 του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι το πιο χαμηλό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ελαφρώς πιο απότομη πτώση, στις 106 μονάδες.

Η πτώση του κλίματος οφείλεται στην αδυναμία της βιομηχανίας και της εμπιστοσύνης στις κατασκευές σε συνδυασμό με πιο αισιόδοξα μηνύματα από τον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, το λιανικό εμπόριο και τους καταναλωτές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε μόνο στην Ολλανδία (+3,0), ενώ επιβραδύνθηκε στη Γαλλία (-0,9) και την Ιταλία (-1,6). Το κλίμα στη Γερμανία (-0,1) και στην Ισπανία (+0,0) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν βελτίωση του δείκτη στις 101,3 μονάδες το Φεβρουάριο από 99,6 μονάδες τον Ιανουάριο.

Το κλίμα στη βιομηχανία επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα (-1,0), η εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες βελτιώθηκε (+1,1), καθώς τα στελέχη ήταν πιο αισιόδοξα για την προηγούμενη επιχειρηματική κατάσταση ενώ η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο λιανεμπόριο, (+0,5), αντανακλώντας την καλύτερη διαχείριση των σημερινών και αναμενόμενων επιχειρηματικών συνθηκών.

Τέλος, τα σχέδια απασχόλησης επιδεινώθηκαν στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο και ιδιαίτερα στις κατασκευές, ενώ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στις υπηρεσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα