Σε ιστορικά χαμηλά η ανεργία, σε υψηλά τριετίας ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Μείωση της ανεργίας σε ιστορικά χαμηλά τεσσάρων δεκαετιών, υψηλό πληθωρισμό τριετίας αλλά και μείωση μισθών και υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Βρετανών καταγράφουν τα στοιχεία της βρετανικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο 2017 που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών διαμορφώθηκε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο στο α΄ τρίμηνο του έτους, αλλά ταυτόχρονα οι μισθοί μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2014.

Τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη ότι οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν

υποχώρηση του βιοτικού τους επιπέδου, παρά την ισχυρή αγορά εργασίας. Τα στοιχεία αναδεικνύουν ένα πιθανό πισωγύρισμα της οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, τη στιγμή που η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, που έχει προκηρύξει γενικές εκλογές, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο δείκτης της ανεργίας στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου μειώθηκε κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στο 4,6%, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 1975, καθώς η απασχόληση αυξήθηκε κατά 122.000.

Όταν προσαρμοστούν για τον πληθωρισμό, οι μισθοί στο α΄ τρίμηνο μειώθηκαν 0,2%, στην πρώτη πτώση των πραγματικών μισθών από το 2014.

Επίσης, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα