Αρωμα... Watergate στην κρίση μεγατόνων που απειλεί τον Τραμπ

Το ερώτημα που ταλανίζει τις ΗΠΑ αυτές τις μέρες είναι ένα: Διέπραξε ο Ντόναλντ Τραμπ πράξη ποινικά κολάσιμη τον πρώτο μήνα της θητείας του στο Οβάλ Γραφείο;

Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος ζήτησε από τον πρώην επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να σταματήσει έρευνα για τους δεσμούς του πρώην επικεφαλής ασφαλείας, Μάικλ Φλυν, με τη Ρωσία, αποτελεί παρακώλυση της δικαιοσύνης,

αν αληθεύει. Κάοιοι νομικοί, πάλι, δεν είναι τόσο σίγουροι.

«Λέγεται πως ο Τραμπ είπε "απλά άσ' τον να παραιτηθεί"» αναφέρει ο καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ, Alan Dershowitz. «Θα ήταν παρακώλυση της δικαιοσύνης, αν του έλεγε "πρέπει να τον αφήσεις να παραιτηθεί, αλλιώς θα σε απολύσω". Κι αυτό γιατί υπάρχει διαχωρισμός εξουσιών και ο πρόεδρος έχει την εξουσία να απολύει και να κατευθύνει τους υφιστάμενούς του».

Ο συνάδελφος του Dershowitz στο Χάρβαρντ, Laurence Tribe, είναι μεταξύ εκείνων των νομικών που θεωρούν ότι το αίτημα Τραμπ προς τον Κόμεϊ ήταν πιθανώς ποινικό αδίκημα, και αναφέρει ότι τα σχόλια του Τραμπ αποτελούν παρακώλυση της δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα, στο φως έρχεται ένα σημείωμα του Κόμεϊ απο συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο, όταν ο Τραμπ του μίλησε για τον Μάικλ Φλυν. Αυτό έγινε μια ημέρα μετά την παραίτηση Φλυν. Ο Κόμεϊ μάλιστα έδειξε το σημείωμα σε κάποιους στενούς συνεργάτες του.

«Ελπίζω να σταματήσεις την έρευνα (σσ. κατά του Φλυν)» φέρεται να είπε ο Τραμπ στον Κόμεϊ, όπως αναφέρει το σημείωμα, με τον Τραμπ να συμπληρώνει ότι ο Φλυνν είναι «καλό παιδί».

Ο Λευκός Οίκος πάντως διέψευσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Κόμεϊ ή από οποιονδήποτε άλλον να τερματιστεί η έρευνα.

Η αποκάλυψη του σημειώματος του Κόμεϊ είναι το τελευταίο επεισόδιο στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ουάσινγκτον, μετά και την αποκάλυψη ότι ο ίδιος ο Τραμπ μοιράστηκε απόρρητες πληροφορίες με Ρώσους αξιωματούχους, πράγμα που επίσης διαψεύστηκε από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην εισαγγελέας David Sklansky υποστηρίζει ότι το να ο Τραμπ διέπραξε αδίκημα δίνοντας την εντολή να σταματήσουν οι έρευνες κατά του Φλυνν εξαρτάται από τις προθέσεις του, για το αν δηλαδή το έκανε από φόβο για τις συνέπειες.

Οι τελευταίες εξελίξεις μοιραία δημιουργούν συνειρμούς με τις συνομιλίες που είχε στο Οβάλ Γραφείο, ο Ρίτσαρντ Νίξον, σχετικά με το σκάνδαλο Watergate. Ο Νίξον τότε σχεδίαζε να πει στον τότε δ/ντή του FBI, Patrick Gray, να σταματήσει να ερευνά τη ληστεία στο Watergate λόγω ανησυχιών για επιπλοκές σε σχέση με την εθνική ασφάλεια. Πολλοί τώρα αναρωτιούνται να η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον Τραμπ.

Ένας πρόεδρος μπορεί να κατηγορηθεί για «υψηλά εγκλήματα και παραπτώματα», σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αυτό δεν είναι το ίδιο με ένα συνηθισμένο έγκλημα, γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg View, Noah Feldman.

«Τα υψηλά εγκλήματα και τα πλημμελήματα αποτελούν διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, υπονόμευση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας», γράφει ο Feldman, καθηγητής συνταγματικού και διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Δεν χρειάζεται να ικανοποιούν όλες τις τεχνικές πτυχές ενός συνηθισμένου εγκλήματος».

Η πιθανή εκδίκαση περιλαμβάνει ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας περίπτωσης παρακώλυσης της δικαιοσύνης», δηλώνει ο William Portanova, που έχει διατελέσει κρατικός και ομοσπονδιακός εισαγγελέας για περισσότερα από 12 χρόνια.

Η ποινική δίωξη ενός προέδρου είναι μια γκρίζα περιοχή που δεν έχει καθοριστεί ακόμα από τα δικαστήρια, συμπληρώνει ο Portanova.

Keywords
Τυχαία Θέματα