Σε ισχύ το πρώτο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέφερε μονομερώς σε ισχύ από σήμερα σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις, μια συμφωνία ωστόσο που ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε τον Μάιο.

Το πρώτο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες επανήλθαν σε ισχύ

από σήμερα το πρωί(07:01 ώρα Ελλάδας), στοχοθετεί τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τις εισαγωγές πρώτων υλών, τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πολιτικής αεροπορίας.

Μιλώντας προς δημοσιογράφους επιστρέφοντας από περιοδεία σε τρεις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο τόνισε ότι οι νέες αυτές κυρώσεις «θα υλοποιηθούν αποφασιστικά» και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την επίτευξη της αλλαγής συμπεριφοράς του Ιράν.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο να κινηθούμε προς τα εμπρός» είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, αφήνοντας θεωρητικά ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής εκτόνωσης των εντάσεων. «Αλλά αυτό θα απαιτήσει μία τεράστια αλλαγή από μέρους του ιρανικού καθεστώτος. Θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως μία κανονική χώρα. Είναι τόσο απλό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το Ιράν σκληραίνει τη στάση του, επιβάλλοντας, ενόψει των κυρώσεων που ενεργοποιούνται σήμερα, περιορισμούς στην εξαγωγή συναλλάγματος, ενώ παράλληλα προέβη στην αγορά τεσσάρων επιβατικών αεροσκαφών.

Η διεθνής κοινότητα αναμένει τώρα με ανησυχία τον επόμενο γύρο αμερικανικών κυρώσεων που θα ενεργοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου και θα αφορά τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.

Πάντως η Κίνα στην οποία καταλήγει το 35% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τερματίσει τις συναλλαγές της με την ισλαμική Δημοκρατία, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα