Ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στη πιο φτωχή γωνιά της Ελλάδας!

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με πολύ σημαντικές προοπτικές, λαμβάνει χώρα στην κυριολεκτικά πιο φτωχή περιοχή της Ευρώπης.

Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου (ντοκιμαντέρ) που πραγματοποιείται στα χωριά του ορεινού όγκου των Ραδοβυζίων, που ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Γεωργίου Καραΐσκάκη, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας στην Ήπειρο.

Η βασική σκέψη και πρόθεση του West Side Mountains Documentary

Festival είναι η προσφορά ενός πολιτιστικού γεγονότος διεθνούς εμβέλειας, σε μία από τις φτωχότερες αλλά και πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Ευρώπης, όπου δεν θα υπήρχε περίπτωση ακόμη και να φανταστεί κανείς, ότι μπορούσε να βρει πρόσβαση και να γίνει πραγματικότητα.

Και αυτό γιατί τα μόνα πολιτιστικά προϊόντα που καταφέρνουν να επιβιώσουν στην περιοχή προέρχονται δυστυχώς από ένα χώρο της υποκουλτούρας και οπισθοδρόμισης. Και αυτό παρά το γεγονός, ότι την περίοδο εκείνη του Αυγούστου, τα χωριά είναι γεμάτα από νέους ανθρώπους με παιδεία, άποψη και επιλογές και οι οποίοι δεν αισθάνονται και πολύ άνετα με αυτά που βιώνουν από μια αντίληψη που ακόμη και πριν πενήντα χρόνια ήταν αρκετά γερασμένη.

Ο νομός Άρτας και ειδικότερα ο Δήμος Καραϊσκάκη αποτελούν την πιο φτωχή γειτονιά της Ελλάδας. Ωστόσο τα πανέμορφα χωριά της μέσα στα δάση, τα βουνά, τα ποτάμια και τις αμέτρητες δροσερές πηγές κρύβουν απίστευτές ομορφιές, ζεστή φιλοξενία αλλά δυστυχώς και εσωστρέφεια. Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθούν οι ομορφιές του τόπου αυτού και να προωθηθεί ο πολιτισμός.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 11 Αυγούστου σε έξι διαφορετικά χωριά του Δήμου: Διάσελο, Άνω Πέτρα, Σκουληκαριά,
Καλεντίνη, Μηλιανά και Κοιλάδα του Αχελώου κοντά στο χωριό Γρέβια.

Καθημερινά και μετά τις προβολές θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις από τοπικά μουσικά γκρουπ, που θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τη δουλειά τους, ενώ την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ και την απονομή των βραβείων που θα γίνει στην κοιλάδα του Αχελώου δίπλα στην κοίτη του υπέροχου αυτού ποταμού, θα επακολουθήσει μεγάλη γιορτή με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα αλλά και διάφορες ολοήμερες δράσεις.

Τα θέματα των ταινιών θα είναι ιστορικά, πολιτιστικά, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκπαιδευτικά, περιβαλλοντολογικά, εργασιακά, αγροτικά, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Το φεστιβάλ θα έχει δωρεάν είσοδο για όλους.

ΒΡΑΒΕΙΑ
1. Μεγάλο Βραβείο
2. Βραβείο σκηνοθεσίας
3. Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

Κάθε νικητής θα λάβει σαν βραβείο περγαμηνή, ενώ οι τρείς πρώτοι, εκτός της περγαμηνής,και από ένα αγαλματίδιο, έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Θεόδωρου Παπαγιάννη, ειδικά φιλοτεχνημένο για το φεστιβάλ West Side Mountains Doc Fest.

Πέρα από τα βραβεία αυτά οι νικητές θα πάρουν και από ένα συλλεκτικό ρολόϊ της Ελβετικής Ωρολογοποιίας VENUS που διανύει το 115ο έτος της λειτουργίας της.υπό την διοίκηση πλέον της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας ΠΑΤΣΕΑΣ Α.Ε. Επίσης σε κάθε χωριό που θα γίνεται προβολή αυτοί που θα ψηφίσουν για τα βραβεία κοινού θα μπαίνουν κάθε βράδυ σε κλήρωση με έπαλο για τον νικητή ένα ρολόϊ επίσης VENUS.

Keywords
Τυχαία Θέματα