Το ΔΝΤ «δείχνει» και πάλι η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις

Είμαστε πολύ κοντά στο τέλος, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει διακοπή των διαπραγματεύσεων, και τονίζοντας ότι τα «ανοιχτά» θέματα δεν μπορούσαν να κλείσουν εν μια νυκτί κι έτσι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη Δευτέρα.

Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 22 Απριλίου, επανέλαβε η Όλγα Γεροβασίλη, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στο «καυτό» θέμα για τη συζήτηση του χρέους μετά την ολοκλήρωσή της. Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ

στην διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι «δεν έχει αποδείξει ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης», παραπέμποντας ευθέως στην απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ περί «ανοησιών» στις ελληνικές κατηγορίες για κωλυσιεργία.

Όπως είπε η Όλγα Γεροβασίλη, η αξιολόγηση δεν έκλεισε γιατί δεν υπήρξαν συγκλίσεις σε όλα τα ζητήματα που απαιτούνται. «Ωστόσο είμαστε κοντά, μένει να διαπραγματευτούμε και τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 22 Απριλίου που είναι ο στόχος της κυβέρνησης».

Η κυβέρνηση θέλει έγκαιρη, γρήγορη και προς το συμφέρον των πολιτών, συμφωνία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να μείνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν. Όσον αφορά την πολιτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι οι συζητήσεις εκεί είναι μια άλλη διαδικασία, κι ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα παντού.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τι έγινε σε αυτόν τον γύρο διαπραγμάτευσης θα δώσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, πριν φύγει για την την Ουάσινγκτον, εξήγησε.

Ερωτηθείσα για το ΔΝΤ και το θέμα του χρέους, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι έχει καταγραφεί διάσταση των απόψεων με το Ταμείο το οποίο συνδέει το ζήτημα της αξιολόγησης και με τη διευθέτηση του χρέους, για το οποίο δεν έχει ανοίξει η συζήτηση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι «δεν υπάρχει θέμα από αυτή την εμπλοκή. Μένει να το δούμε τις επόμενες μέρες πως θα εξελιχθεί».

«Απ' τη στιγμή που το ΔΝΤ συμμετέχει στις συζητήσεις το θέμα του χρέους δεν μένει χωρίς να συναξιολογείται και απ' τους Ευρωπαίους» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «στα περισσότερα ζητήματα με τους Ευρωπαίους έχουν οδηγήσει κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Όσον αφορά το προσφυγικό δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις θέσεις φιλοξενίας, κι ότι ήδη 1.000 άτομα μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά στο κέντρο του Σκαραμαγκά.

«Εκτιμούμε ότι ο αριθμός αυτός θα επιταχυνθεί» τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει και η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από τα αρμόδια κλιμάκια.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια στην Ειδομένη, τόνισε ότι τέτοιου είδους καταστάσεις ενέχουν κινδύνους, κι ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις φημολογίες που διακινούνται από κάποιους, χωρίς μάλιστα να αποκλείει την επέμβαση των ελληνικών Αρχών αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι η κυβέρνηση ενημερώνει συνεχώς τους πρόσφυγες της Ειδομένης ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός κι ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές χωρίς να ακούν τις φημολογίες.

«Το πρόβλημα σε Ειδομένη και τον Πειραιά θα αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά όταν ξεκινήσει η μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε, παρατηρώντας παράλληλα ότι οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο έχουν περιοριστεί σε ελάχιστα πλέον επίπεδα έως και μηδενικά.

Αναφερόμενη στη διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τόνισε ότι η διαβούλευση λήγει την Παρασκευή. Στην συνέχεια θα δοθεί προθεσμία 30-45 ημερών για την κατάθεση των ενδιαφερόμενων φακέλων, από τους οποίους θα προκύψει μια λίστα με όσους πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Στη συνέχεια θα γίνει η σχετική συζήτηση και μετέπειτα η δημοπράτηση των αδειών.

Εντός των ημερών θα βγει και η απόφαση για την τιμή εκκίνησης για τις άδειες, όπως προανήγγειλε.

Αναφορικά με την εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και τα ΜΜΕ, είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη. Προς διευρεύνηση θα τεθούν ττο περιεχόμενο και οι όροι, η εκτίμηση των κριτηρίων δανειοληπτών και η εξυπηρέτηση των δανείων.

Σκληρή ήταν επίσης η απάντηση της κ. Γεροβασίλη στη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Ζητάμε απαντήσεις αλλά απαντούν με μηνύσεις, οι απαντήσεις αυτές οφείλονται δημοσίως στον ελληνικό λαό» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

(το βίντεο ξεκινάει στο 2:00:00)

Keywords
Τυχαία Θέματα