Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Εσωτερικών το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στις Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας -εκτός της Περιφέρειας Αττικής.

Στόχος είναι η ενίσχυση των νομικών αυτών προσώπων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και η θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας με στόχο στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη διαχείριση των αποβλήτων.

Το σχέδιο νόμου καταργεί την υποχρέωση συγχώνευσης σε ένα και μόνον σχήμα ανά περιφέρεια, που

προέβλεπε νόμος του 2012 και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους δήμους να συστήνουν, υπό προϋποθέσεις, από έναν έως τρεις ΦΟΔΣΑ ανά περιφέρεια, είτε με τη μορφή συνδέσμου είτε με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας των ΟΤΑ. Σε κάθε ΦΟΔΣΑ θα συμμετέχουν, πλέον του ενός δήμοι, όμοροι και ανήκοντες είτε στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα είτε σε διαφορετικές αλλά όμορες, Περιφερειακές Ενότητες της ίδιας Περιφέρειας, ενώ κάθε δήμος θα συμμετέχει σε έναν μόνο ΦΟΔΣΑ.

Οι ΦΟΔΣΑ που λειτουργούν στα νησιά καταργούνται και οι αρμοδιότητες, όπως και το προσωπικό τους μεταφέρονται στους οικείους δήμους.

Θεσπίζεται αντισταθμιστικό τέλος, ύψους 1% επί των εσόδων του ετήσιου προϋπολογισμού τους, υπέρ των δήμων που φιλοξενούν ή επιβαρύνονται από τη λειτουργία εγκαταστάσεων μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας αποβλήτων και χώρων υγειονομικής ταφής με σκοπό να διατίθεται από αυτούς αποκλειστικά για περιβαλλοντικά έργα και δράσεις.

Ανάγεται, επίσης, σε πειθαρχικό αδίκημα και επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές της αργίας έως έξι μηνών και της έκπτωσης για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, η άρνηση ή παράλειψη έκδοσης διοικητικών πράξεων που αφορούν στην καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων, στην αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, στην κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, καθώς και στη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων.

Το σχέδιο βρίσκεται αναρτημένο στον δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων (http://www.opengov.gr/ypes/?p=5244), ενώ η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου και ώρα 15:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα