Σε θετικό έδαφος και πάλι, οι αποδόσεις των γερμανικών πενταετών ομολόγων

Οι αποδόσεις των πενταετών γερμανικών ομολόγων επανήλθαν σήμερα σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τα τέλη του 2015 και οι αποδόσεις στην ευρωζώνη ανήλθαν σε νέα υψηλά επίπεδα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων φέτος.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Κνοτ δήλωσε την Κυριακή

ότι η ΕΚΤ πρέπει να καταστήσει σαφές πως θα τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτως ή άλλως να συνεχισθεί το πρόγραμμα».

Τα σχόλιά του, μαζί με το ξεπούλημα στα αμερικανικά ομόλογα, παγίωσαν τον απαισιόδοξο κλίμα στις αγορές ομολόγων, οι οποίες επλήγησαν τις τελευταίες εβδομάδες από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται πιο κοντά στην περιστολή των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής, που συμβάλλει στο να παραμείνει για τόσο καιρό χαμηλό το κόστος δανεισμού.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η απόδοση των πενταετών ομολόγων ανήλθε στο 0,013%, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Νωρίτερα, η απόδοσή τους κινείτο το 0,002%.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών στο 0,625%, ενώ η απόδοση του διετούς ομόλογου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2016 στο -0,51%.

Στην ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωναν άνοδο 2-5 μονάδων βάσης, με τις αποδόσεις των γαλλικών και των ολλανδικών τίτλων να καταγράφουν άνοδο σε υψηλό πολλών μηνών.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανήλθε στο 2,724%, στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές του 2014, ενώ οι αποδόσεις των διετών τίτλων ανήλθαν στο 2,161% - το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα