Σε χαμηλό μήνα το ελληνικό 10ετές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα

της Σμαρώς Μακροπούλου

Αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα, Παρασκευή, στην αγορά ομολόγων, καθώς η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 151 «ναι». Ωστόσο, η γενικότερη αγορά ομολόγων φαίνεται πως έχει την τιμητική της, καθώς οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες στρέφονται σε αυτή ως ένα ασφαλέστερο καταφύγιο, με φόντο την αβεβαιότητα που πηγάζει από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και το «shutdown» στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

βρίσκεται στο χαμηλότερό επίπεδο εδώ και έναν μήνα, διολισθαίνοντας στη 13:10 κατά 0,71%, στο 4,18%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από τις 400 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, στο 3,09%.

Παρόμοιες τάσης αποκλιμάκωσης επικρατούν και στην Ιταλία, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,72%, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων βάσης και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να βρίσκεται στις 247 μονάδες βάσης.

Η Ιταλία έχει δει σημαντική αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων της, αφότου η «διαμάχη» με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό της έβαλε τέλος και η πώληση του νέου 15ετούς ομολόγου του ιταλικού δημοσίου αυτή την εβδομάδα συγκέντρωσε 35,5 δισ. ευρώ (ποσό σχεδόν τριπλάσιο του αναμενόμενου).

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,26%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης στο 0,66%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου καταγράφει άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 1,35%.

Keywords
Τυχαία Θέματα