Τσίπρας και συμφωνία στο επίκεντρο του ξένου Τύπου

Αναλυτικό άρθρο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα που εστιάζει στην ικανότητα του έλληνα πρωθυπουργού να επιβιώνει πολιτικά ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, δημοσιεύεται στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «'Κέρδισε το πρώτο στοίχημα' ήταν ο τίτλος φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Το πρώτο στοίχημα, δηλαδή την πρόταση μομφής. Κατά την επικείμενη ψηφοφορία

αναφορικά με το όνομα Βόρεια Μακεδονία για τη γειτονική χώρα ο Τσίπρας αναλαμβάνει ένα νέο ρίσκο. Ωστόσο οι ενέργειές του δεν έχουν να κάνουν ούτε με τζόγο, ούτε με πόκερ, αλλά αντιθέτως είναι πολύ καλά μετρημένες και ζυγισμένες. Σε άλλες χώρες ένας πρωθυπουργός χωρίς διασφαλισμένη πλειοψηφία στη Βουλή θα χαρακτηρίζονταν μάλλον 'lame duck' (σ.σ. πολιτικός που εκτιμάται ότι οδεύει προς το πολιτικό του τέλος). Όχι όμως στην Ελλάδα: ο Τσίπρας θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά και με απλή πλειοψηφία. Γι' αυτό πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα τον βλέπουν να εξέρχεται τώρα ενισχυμένος από την ψηφοφορία».

Παρακάτω ο δημοσιογράφος επισημαίνει ποιο θα μπορούσε να είναι το πολιτικό μέλλον του έλληνα πρωθυπουργού: «Εάν περάσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, ο Τσίπρας θα χάσει κι άλλους ψηφοφόρους. Ούτως ή άλλως όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήδη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτουν από το 35,5% που είχε κάποτε στο 16,5%. Πολύ πιθανό λοιπόν να μην επανεκλεγεί φέτος. Αλλά ο Τσίπρας είναι ακόμη νέος, λένε πολιτικοί αναλυτές. Σε μελλοντικές εκλογές θα είναι εκείνος που θα μπορεί να πει ότι έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση και πως επιπλέον τερμάτισε τη δύσκολη διαμάχη για το όνομα Μακεδονία, ανακτώντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας».

Η εφημερίδα Handelsblatt από την πλευρά της αμφισβητεί την ικανότητα αυτή του έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, δεν διαθέτει ικανότητα διακυβέρνησης. Η χώρα απειλείται από πολιτική στασιμότητα. Άνθρωποι του οικονομικού κλάδου ελπίζουν να διεξαχθούν εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο. Αλλά ο Τσίπρας διστάζει να κατέβει σε πρόωρες εκλογές. Μπορεί το Κοινοβούλιο να τον στήριξε τώρα με οριακή πλειοψηφία, αλλά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων την έχει χάσει προ πολλού. Εδώ και τρία χρόνια η συντηρητική Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις. Ο πρωθυπουργός ελπίζει και προσπαθεί να το αλλάξει αυτό μέχρι το φθινόπωρο».

«Η επιδημία του εθνικισμού»

Η εφημερίδα Tageszeitung (taz) κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Aggropolis» (σ.σ. από το aggressiv, δηλαδή επιθετικός), που συνοδεύεται από φωτογραφία έλληνα διαδηλωτή, ο οποίος φοράει στεφάνι δάφνης και κρατά την ελληνική σημαία. Στο επίσης πρωτοσέλιδο σχόλιο υπό τον τίτλο «Η επιδημία του εθνικισμού», υπογραμμίζεται ότι ο εθνικισμός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη: «Είναι η απόλυτη παραφροσύνη. Και ο εθνικισμός λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί πάντα: με έναν αδυσώπητα κακό και επιπλέον ξένο αντίπαλο, με επίκληση στο συναίσθημα του πατριωτισμού σε μια δήθεν ομοιογενή κοινωνία και με το φόβο μιας ανύπαρκτης απειλής. Το ότι στις τάξεις των ελλήνων εθνικιστών φουντώνουν τα πατριωτικά συναισθήματα θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους εάν αφορούσε μόνο την Ελλάδα και τη 'Μακεδονία'. Ωστόσο η εθνικιστική ασθένεια εξελίσσεται σε όλη την ήπειρο σε επιδημία. Χωρίζει τους κατοίκους της Κριμαίας από τους Ουκρανούς, Ελληνοκύπριους από Τουρκοκύπριους, Μολδαβούς από τους κατοίκους της Υπερδνειστερίας, Καταλανούς από Ισπανούς και Φλαμανδούς από Βαλλόνους. Στις εκάστοτε φούσκες που δημιουργεί ο εθνικισμός προκαλεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη απ' ό,τι εκείνη που δημιουργεί η έντονη αδικία μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Και απειλεί να κατασπαράξει την Ε.Ε. εκ των έσω».

Economist : «Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία»

«Τα καλά νέα από τα Βαλκάνια σπανίζουν, αλλά τώρα η Μακεδονία αποκτά καινούργιο όνομα και κάνει νέα αρχή, καθώς επίκειται η οριστική διευθέτηση ενός παλιού προβλήματος» γράφει το βρετανικό περιοδικό Economist.

«Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία» σημειώνει χαρακτηριστικά το περιοδικό,τονίζοντας ότι «ακόμη και μετά τη συμφωνία μεταξύ Τσίπρα- Ζάεφ τον περασμένο Ιούνιο λίγοι είναι αυτοί που θα στοιχημάτιζαν ότι τα Κοινοβούλια Αθήνας και Σκοπίων θα την επικύρωναν. Κι όμως ο Ζάεφ τα κατάφερε κι εξασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία. Τώρα είναι η σειρά του κ. Τσίπρα. Στο μεταξύ όμως ο κυβερνητικός εταίρος του αποχώρησε. Ο κ. Τσίπρας, επιδέξιος τακτικιστής των παρασκηνίων, ζήτησε αμέσως και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης... Την ίδια εξέλιξη ελπίζει ο κ. Τσίπρας και για την ψηφοφορία για το ονοματολογικό της «Μακεδονίας». Τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν τη συμφωνία –αποτυπώνοντας έτσι το βαθιά ριζωμένο εθνικισμό που ακόμα κυριαρχεί μεταξύ των Ελλήνων ψηφοφόρων. Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας φαίνεται ατάραχος –η σχέση του με τους ευρωπαίους εταίρους του, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, είναι αισθητά καλύτερη τον τελευταίο καιρό, τονίζει το βρετανικό περιοδικό.

Die Welt: «Μόνον ο Τσίπρας αντιστέκεται στο κενό ηγεσίας της Δύσης»

«Μόνον ο Τσίπρας αντιστέκεται στο κενό ηγεσίας της Δύσης. Με τους αρχηγούς κρατών του δυτικού κόσμου δεν έχουν προχωρήσει τα πράγματα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και προσθέτει: «Μόνον ένας επιδεικνύει θάρρος, αποφασιστικότητα και διορατικότητα. Είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του έχει αποτελέσματα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης είναι ορατές».

Σύμφωνα με την Die Welt «το δυτικό στρατόπεδο δεν βρίσκεται και στην καλύτερη φόρμα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει προσωρινά κλειστή. Αντί να αναζητήσει μια έξοδο από την κρίση, ο Πρόεδρος παραγγέλνει με παιδική χαρά εκατοντάδες χάμπουργκερ. Η βρετανική κυβέρνηση προσφέρει ένα θέαμα, σαν να ήταν του Μπέκετ και δεν βρίσκει διέξοδο από τον σκουπιδότοπο του Brexit, στον οποίο η ίδια έχει περιέλθει. Στη Γαλλία η μαγεία της υπόσχεσης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίων έχει εξανεμιστεί. Εξοργισμένοι πολίτες στη Δύση προβαίνουν σε βανδαλισμούς στα Ηλύσια Πεδία όπως και σε νησίδες κυκλοφορίας. Οι τρεις ηγετικές δυνάμεις της Δύσης – παράλληλα: η πυρηνική τους ισχύ – είναι μόνον υπό προϋποθέσεις ικανές για χειρισμούς.

Για μονάρχες με επεκτατικές τάσεις θα ήταν τώρα μια καλή ευκαιρία να προσαρτήσουν έναν γείτονα. Στη Γερμανία η Καγκελάριος προετοιμάζει – ακριβώς όπως υπερεκτιμήθηκε ευγενικά ως ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου – την παραίτησή της λόγω γήρατος. Η Δύση βιώνει ένα κενό ηγεσίας. Δεν διαφαίνεται πουθενά ούτε μια φυσιογνωμία που να αποπνέει ηθική ή πολιτική αυθεντία – και ταυτόχρονα να μεταδίδει προσανατολισμό και ένα αίσθημα ασφάλειας προς τους πολίτες σε ταραγμένες εποχές. Κανείς δεν έχει ακόμα τη δύναμη να εισηγείται μη δημοφιλείς, αλλά απαραίτητες αλλαγές. Κανείς δεν λάμπει ακόμα εκτός συνόρων. Εκτός από μια εξαίρεση: τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός του αριστερού ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ως σφοδρός επικριτής της πολιτικής λιτότητας των Βρυξελλών. Έβρισε απότομα στον προεκλογικό αγώνα την Ανγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο, μόλις ανέλαβε το αξίωμα, ο Τσίπρας ηγήθηκε ενός σοβαρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Δεν ήταν δημοφιλές για τον λαό, ο οποίος είχε απορρίψει ακριβώς αυτήν την πολιτική με δημοψήφισμα, αλλά είχε αποτέλεσμα. Οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης είναι αναγνωρίσιμες. Αυτό είναι ένα αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα. Έπειτα ο Τσίπρας έπρεπε να ρυθμίσει με συμφωνία τη διαμάχη για το όνομα με τη γειτονική "Μακεδονία", την οποία κανένας άνθρωπος δεν κατάλαβε δυτικά της νότιας Μακεδονίας και βόρεια της βόρειας Μακεδονίας. Η συμφωνία παρόλα αυτά κάθε άλλο παρά λακωνική είναι. Δίνει τη δυνατότητα στη "Βόρειο Μακεδονία" να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δρα δυνητικά σταθεροποιητικά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Στον Τσίπρα αυτή η συμφωνία κόστισε τον κυβερνητικό του συνασπισμό με τους δεξιούς λαϊκιστές. Παρόλα αυτά άντεξε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Το αν η Βουλή θα κυρώσει τη συμφωνία παραμένει ανοιχτό. Και αν ακόμα ο ίδιος ο Τσίπρας αντέξει μέχρι την επόμενη εκλογή, σίγουρα θα την χάσει. Παρόλα αυτά έπραξε το σωστό – και απέδειξε σπάνιες ηγετικές αρετές: διορατικότητα, ενεργητικότητα και θάρρος», εκτιμά η Die Welt.

Keywords
τσιπρας, süddeutsche zeitung, νεα δημοκρατια, die welt, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, ψηφοφορία, βουλη, duck, δημοσκοπηση, συριζα, εκλογες, νέα, economist, αθηνα, σκοπια, ηπα, γαλλια, ισχύ, μερκελ, δημοψηφισμα 2015, νατο, μυστικες δημοσκοπησεις, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εθνικισμος, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, οικονομικη κριση, χωρες, γερμανια, δαφνης, δημοκρατια, ηθικη, ηπα, θαρρος, φωτογραφια, economist, αδικια, αρθρο, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, βαλκανια, βορεια, βρισκεται, γειτονα, δυναμη, δυνατοτητα, ευκαιρια, εξελιξη, εποχες, επρεπε, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ηλυσια πεδια, ηλυσια, κυβερνηση, μαγεια, μακεδονια, νατο, παντα, ονομα, παιδικη χαρα, πεδια, ποκερ, ρισκο, σιγουρα, σειρα, τρια, τιτλος, ισχύ, φθινοπωρο, φορμα, χαρα, ψηφοφορία, die welt, φουσκες, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, σημαια, süddeutsche zeitung, σωστο
Τυχαία Θέματα