Σε χαμηλό έξι μηνών το κινεζικό γιουάν

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 6,6 αμερικανικών δολαρίων υποχώρησε το κινεζικό γιουάν για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών. Αν και κάλυψε μέρος των απωλειών του μέχρι το μεσημέρι, η αγορά ποντάρει ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση, κυρίως λόγω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.

Αντανακλώντας τα αυξανόμενα ρίσκα στις οικονομικές προοπτικές, η κεντρική τράπεζα της Κίνας χαμήλωσε το επιτόκιο αναφοράς του δολαρίου στα 6,5569 γουάν,

που σημαίνει ότι η τιμή του γουάν ορίστηκε 0,6% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (6,5180), στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Δεκεμβρίου και στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 9 Ιανουαρίου του 2017. Η κίνηση αυτή έκανε ορισμένους αναλυτές να υποψιαστούν ότι η Τράπεζα της Κίνας προτιμά να αφήσει το γιουάν να υποτιμηθεί με μέτριο ρυθμό.

Το γουάν δεν έχει ελεύθερη διακύμανση όπως το δολάριο ή το γεν. Αντιθέτως, η κινεζική κεντρική τράπεζα επιτρέπει στο ζεύγος νομισμάτων να διαπραγματεύεται 2% υψηλότερα και χαμηλότερα του επιτοκίου αναφοράς κάθε ημέρα.

Ωστόσο, το γουάν εξακολούθησε να υποχωρεί απότομα εντός αυτού του εύρους, μόλις ξεκίνησαν οι συναλλαγές της Τετάρτης, χάνοντας περίπου 0,9% της αξίας του στην ηπειρωτική Κίνα, με ένα δολάριο να αγοράζει 6,6159 γουάν.

Σημειώνεται ότι μεγάλες κρατικές τράπεζες της Κίνας έχουν επανειλημμένως προχωρήσει σε πώληση δολαρίων προκειμένου να στηρίξουν το γιουάν μετά την υποτίμηση του 2015 που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές. Αυτές οι παρεμβάσεις με κινήσεις πώλησης δολαρίων σταμάτησαν πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα