Σε χαμηλό πέντε ετών η αύξηση στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών κινήθηκε η ετήσια αύξηση στις τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Ιούνιο και, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, λόγω της μέτριας οικονομικής ανάπτυξης και των συμπιεσμένων προϋπολογισμών των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα, οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερες κατά 2% τον φετινό Ιούνιο έναντι του περσινού, ενώ τον Μάιο η αντίστοιχη αύξηση ήταν στο 2,4%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 5 ετών, αν και κινήθηκε υψηλότερα από την πρόβλεψη

του Reuters για αύξηση 1,7%.

Μόνο τον Ιούνιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,5% έναντι πρόβλεψης για 0,3%

Η τράπεζα στεγαστικών δανείων Nationwide αναμένει ότι η αύξηση στις τιμές σπιτιών θα επιβραδυνθεί γύρω στο 1% για το 2018, κάτι που συμμερίζεται και ο οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Samuel Tombs, ο οποίος εκτιμά ότι «η λελογισμένη προσφορά, η υγιής αγορά εργασίας και μια συνεχιζόμενη επιμήκυνση των όρων των υποθηκών θα βοηθήσουν να μην πέσουν άμεσα οι τιμές».

Η πλειοψηφία των περισσότερων οικονομολόγων που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters, αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% στο 0,75% τον Αύγουστο – στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά κατοικίας του Λονδίνου δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα μετά την υπερψήφιση του Brexit ton Io;ynio toy 2016, λόγω της μείωσης της ζήτησης από ξένους επενδυτές, αλλά και των φόβων για το μέλλον της βιομηχανίας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το Λονδίνο ήταν η μόνη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που κατέγραψε ετήσια πτώση στις τιμές το β' τρίμηνο, ήτοι 1,9% έναντι του β' τριμήνου του 2017, ενώ Ουαλία και κεντρική Αγγλία σημείωσαν αύξηση άνω του 4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα