Σε χαμηλό 9 μηνών βυθίζεται η Wall Street

Δεύτερη σερί πτωτική εβδομάδα σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Οι μετοχές έχουν πάρει «διαζύγιο» από την πραγματική οικονομία, με τριμηνιαίες απώλειες 10% για S&P, την ώρα που η αμερικανική οικονομία υποτίθεται «καλπάζει» - Bloomberg: «Τι μεγάλο... έλλειμμα που έχετε κύριε Πρόεδρε» - Εβδομαδιαία βουτιά 2,5% για πετρέλαιο, κυρίαρχο το δολάριο στο 1,13 EUR/USD - «Καμπανάκια» από Κίνα-Ευρώπη για παγκόσμια

οικονομική επιβράδυνση

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλη έκλεισε η Wall Street, με τον S&P 500 να βουτάει 1,9% τεστάροντας τα χαμηλά Φεβρουαρίου.

Ο Dow Jones έχασε 500 μονάδες με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους υγείας και τεχνολογίας, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx υποχώρησε κατά 0,6%. Στην Ασία η πτώση ξεπέρασε το 2,5%.

Πρόκειται για τη δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση στη Wall Street, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν βουτήξει κατά 10% σε επίπεδο τριμήνου. Πετρελαίο και χρυσός υποχώρησαν, ενώ βασιλιάς παραμένει το δολάριο στο 1,13 EUR/USD.

Ο μεγάλος χαμένος: Η Johnson & Johnson που κατέρρευσε έως και 11% καθώς παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως το διάσημο προϊόν της ταλκ Baby Powder περιέχει καρκινογόνο αμίαντο.

Αιτία για την πτώση: «Σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία που επισκιάζουν τις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο εμπόριο, μετά και την αναστολή δασμών από Κίνα στα αμερικανικά οχήματα και ανταλλακτικά.

Το παγκόσμιο χρέος εκτινάσσεται, ο Ντράγκι προειδοποιεί για κατώτερη των προσδοκιών ανάπτυξη στην ΕΕ, ενώ ο ασιατικός γίγαντας, η Κίνα, ανακοίνωσε μια σειρά από απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που εγείρουν ανησυχίες για ενδεχόμενο «ντόμινο» στις αγορές.

Στα ταμπλό: Dow Jones -2,01% στις 24.102 μονάδες, S&P 500 -1,89% στις 2.600 μονάδες, Νasdaq -2,26% χαμηλότερα στις 6.910 μονάδες.

Η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 3,2%, καθώς ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo της TF International Securities περιέκοψε κατά 20% την εκτίμησή του για τις πωλήσεις του iPhone. Χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές και των περισσότερων τεχνολογικών κολοσσών, με την Amazon να είχε απώλειες 4%, τη Netflix να διαπραγματεύεται στο -3,3% και την Google να σημειώνει πτώση 2%.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη -0,54% στις 10.865,77 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,47% στις 6.845,17 μονάδες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών όπου το κλίμα για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με την ΕΕ να προετοιμάζεται για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Στο Παρίσι ο CAC 40 -0,88% στις 4.853,70 μονάδες. Στις 18.910,79 μονάδες ο FTSE MIB στο Μιλάνο με -0,72%.

Την ίδια ώρα, σταθεροποίηση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 2,959% από 2,967% στο χθεσινό κλείσιμο.

Η Daimler υποχώρησε κατά 0,4% και η Volkswagen σημείωσε πτώση 1,3%. Πιέσεις δέχτηκε το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,3%.

Απώλειες 1,2% κατέγραψε και ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, με τη Rio Tinto να σημειώνει πτώση άνω του 1,5%. Εν τω μεταξύ, στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2018, προχώρησε η Bundesbank.

Στα 51,16 και 60,24 δολ/βαρέλι αργό πετρέλαιο και Brent αντίστοιχα. Στα 1.242 δολ/ουγγιά ο χρυσός.

Οι μετοχές έχουν πάρει «διαζύγιο» από την πραγματική οικονομία

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το εξής σπάνιο (και συνήθως ανησυχητικό) παράδοξο: Η αμερικανική οικονομία δε δείχνει να αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο οι μετοχές μας λένε μια διαφορετική «ιστορία».

Εξαιρουμένων αυτοκινήτων και βενζίνης, τα στοιχεία για το αμερικανικό λιανεμπόριο δείχνουν πως η αγορά αναπτύχθηκε με γρηγορότερο υθμό από ότι ανέμεναν οι αναλυτές το Νοέμβριο, φανερώνοντας πως «ο αμερικανός καταναλωτής ζει και βασιλεύει».

Αυτό οδήγησε τη Fed να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τριμηνιαία ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 3% από 2,4%. Την ίδια ώρα όμως, ο S&P 500, ο δείκτης-βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς (και κατ' επέκταση των αγορών του πλανήτη), βούτηξε 1,5% ενώ στο τρίμηνο έχει υποχωρήσει κατά 10%.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η απόκλιση οικονομίας/αποτιμήσεων μετοχών

Αν η πρόβλεψη της Fed επιβεβαιωθεί, τότε θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η οικονομία αναπτύσσεται κατά 3% και στο ίδιο διάστημα η αγορά καταρρέει κατά 10%, με το Bloomberg να σχολιάζει χαρακτηριστικά πως οι μετοχές έχουν πάρει διαγύζιο από την πραγματική οικονομία. Πριν από λίγο καιρό ανέφερε επίσης πως «οι επενδυτές δε γνωρίζουν πλέον τι κινεί τις αγορές».

«Είναι ολοφάνερο πως η οικονομία δεν επιβραδύνεται τόσο γρήγορα όσο υπαινίσσονται οι αγορές», δηλώνει ο Neil Dutta, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Macro Research. «Το σημαντικό είναι πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ισχυρή, γεγονός που φανερώνει ότι η εξίσου ισχυρή αγορά εργασίας και οι χαμηλές τιμές καυσίμων αντισταθμίζουν την πτώση στις μετοχές».

Τι μεγάλο... έλλειμμα που έχετε κύριε Πρόεδρε

Βέβαια η αλήθεια είναι πως παρά την φαινομενικά καλπάζουσα αμερικανική οικονομία (η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, οι εταιρείες πέτυχαν ρεκόρ κεφαλαιοποίησης φέτος), το έλλειμμα της κυβέρνησης Τραμπ έχει εκτοξευθεί σε επίπεδο-ρεκόρ για το Νοέμβριο, στα 205 δισ. δολάρια, με σχετικό άρθρο του Bloomberg να φέρει το χαρακτηριστικό τίτλο «Τι μεγάλο... έλλειμμα που έχετε κύριε Πρόεδρε».

Αυτό σε συνδυασμό με άλλα «καμπανάκια» για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, τόσο από Ευρώπη (σήμερα ο Ντράγκι προειδοποίησε πως η οικονομική μεγέθυνση των χωρών της ΕΕ είναι σημαντικά κατώτερη των προσδοκιών) όσο και από Κίνα, όπου μια σειρά από απογοητευτικά μάκρο κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου πως ο ασιατικός γίγαντας θα «ρίξει» σαν ντόμινο τις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα