Σε απόγνωση οι 63 δικηγόροι του κτηματολογίου

Της Μαριάννας Τζάννε

Τα πάνω –κάτω στο νομικό τμήμα του Εθνικού Κτηματολογίου φέρνει η δημιουργία του ενιαίου φορέα κτηματογράφησης, προτείνοντας την μετατροπή τους σε δημοσίους υπαλλήλους με ταυτόχρονη διαγραφή από τα οικεία μητρώα των δικηγόρων. Η υπόθεση αναμένεται να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης με τους νομικούς να προεξοφλούν προσφυγές στα δικαστήρια.

Ο νέος χαρακτήρας του εθνικού κτηματολογίου με τον οποίο η πολιτεία θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει την κτηματογράφηση της χώρας που παραμένει μνημονιακός στόχος αλλά και να συγχωνεύσει σταδιακά τα κτηματολογικά γραφεία

με τα υποθηκοφυλακεία, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από 63 δικηγόρους της ΕΚΧΑ που κάνουν λόγο για εκβιαστικές επιλογές και για αδικαιολόγητη εκπαραθύρωσή τους από την εταιρεία. Χθες, ο Σύλλογος Δικηγόρων του Κτηματολογίου (ΣΥΔΟΙΚ), με ανακοίνωσή του μιλά για περίεργη μεθόδευση «κατά παράβαση της αρχής της ισότητας έναντι του νόμου και της χρηστής διοίκησης…. καθώς όλο το υπόλοιπο προσωπικό μεταφέρεται στον νέο φορέα χωρίς καμία επίπτωση μαζί με 800 περίπου εργαζομένους από άλλους κλάδους που μεταβαίνουν σε αυτόν και επομένως αποτελεί στοχευμένη παρέμβαση σε βάρος τους». Πέτρα του σκανδάλου είναι η παράγραφος 3 του άρθρου 19 του σχεδίου νόμου, για το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δημόσια διαβούλευση για τη Σύσταση του Οργανισμού του Εθνικού Κτηματολογίου. Οι 63 δικηγόροι της ΕΚΧΑ σε όλη την χώρα υποχρεώνονται να αποφασίσουν εντός προθεσμίας ενός μηνός από την δημοσίευση του νόμου, αν θα παραμείνουν στον νέο Οργανισμό του Εθνικού Κτηματολογίου ως νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με συνέπεια τη διαγραφή τους από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο λόγω ύπαρξης ασυμβίβαστου της δικηγορικής ιδιότητας και της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου, διαφορετικά να αποχωρίσουν από τον νέο φορέα.

Ο ΣΥΔΟΙΚ υποστηρίζει ότι οι θεσμικές αλλαγές οδηγούν σε απόγνωση 63 οικογένειες καθώς θα χαθεί η βασική –ίσως και μοναδική- πηγή εισοδήματός μας. Όπως σημειώνουν έως σήμερα δεν εξασκούν την ιδιωτική δικηγορία αλλά είχαν αφοσιωθεί αποκλειστικά στην εταιρεία.

«Το υπουργείο επιλέγει την κατάργηση των δωρεάν παρεχόμενων υψηλής εξειδίκευσης νομικών υπηρεσιών από τους δικηγόρους της ΕΚΧΑ ΑΕ στον Έλληνα Πολίτη και τους επαγγελματίες που συνδέονται με το ακίνητο (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς), με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους. Τίθεται δε ευθέως το ερώτημα ποιος θα περιφρουρεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών»;

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων «έχει αποφασίσει να απέχει από τα καθήκοντά της, δηλαδή από την παροχή νομικών συμβουλών, την επίβλεψη και τον συμβατικό έλεγχο των μελετών κτηματογράφησης, την παράσταση στα δικαστήρια και κάθε άλλο σχετική υπηρεσία». Όλοι οι δικηγόροι της χώρας θα απέχουν, αντιστοίχως, από τις δίκες με αντίδικο την ΕΚΧΑ ΑΕ και από την παροχή νομικών υπηρεσιών κάθε είδους προς την ίδια. Έως τις 5 Ιανουαρίου θα απέχουν αντίστοιχα από τα καθήκοντά τους και οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες που αντιδρούν για διαφορετικούς λόγους στο νομοσχέδιο. Στην συνέχεια θα ξανασυνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ για να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα