Σ. Κεδίκογλου: «Επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη το τρίπτυχο για την ελληνική ναυτιλία

Συνέντευξη στον Μηνά Τσαμόπουλο

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, η δημιουργία συνθηκών για τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο, η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, οι οποίοι διστάζουν, παρά την βαθιά οικονομική κρίση που βιώνουν στο σπίτι τους, είναι οι κινήσεις –κλειδί ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη από τη ναυτιλιακή

βιομηχανία στην οποία πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και 10ετίες.

Τα θέματα αυτά βρίσκονται στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα χειρίζεται ο Σίμος Κεδίκογλου, υπεύθυνος τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ, βουλευτής Ευβοίας, ο οποίος ξεκαθαρίζει τις προτεραιότητες που υπάρχουν και ακολούθως εστιάζει επιλογές που πρέπει να γίνουν.

- Κύριε Κεδίκογλου πως μπορεί να στηριχθεί και να τονωθεί η ελληνική ναυτιλία έχοντας ως βάση την Ελλάδα;

- Αυτό που απαιτείται, καταρχήν, είναι ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους στο εξωτερικό. Ακολούθως, θεωρώ δεδομένο ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνει ανταγωνιστικό το ελληνικό πλοίο και να πολλαπλασιαστούν οι Έλληνες ναυτικοί. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων ναυτιλιακών κεφαλαίων, ενώ εξίσου σημαντικό είναι δούμε, πώς μπορούμε να αναμορφώσουμε τη ναυτική εκπαίδευση, διευκολύνοντας τη ναυτολόγηση των Ελλήνων ναυτικών. Για την επίτευξη των στόχων αυτών αρκεί να ακολουθηθεί συγκεκριμένη πολιτική ανάπτυξης και να γίνει σωστή διαχείριση των προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζουν.

Στόχος μας σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι η εξωστρέφεια και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά να αναφέρω το ζήτημα της συγκρότησης επιχειρηματικής συστάδας – cluster στον Πειραιά με κύριο πόλο τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, όπου και θα πρέπει να εστιάσουμε. Ένα επιτυχημένο cluster θα ανοίξει την πόρτα σε νέες αγορές, όπως είναι η κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού και η «πράσινη» ναυπήγηση. Η ύπαρξη κατάλληλων υποδομών εξυπηρέτησης εμπορικών κυρίως πλοίων, η δημιουργία μιας οργανωμένης ναυπηγοεπισκευαστικής περιοχής με σύγχρονες εγκαταστάσεις, η δυνατότητα προσέλκυσης δεξαμενισμού εμπορικών πλοίων θα αποτελέσουν ζωτικής σημασίας παράγοντες για την επίτευξη της ανάπτυξης.

- Προς αυτή την κατεύθυνση πως έχετε κινηθεί;
Εμείς, έχουμε συγκροτήσει ομάδες εργασίας προκειμένου να σχεδιάσουμε τους βασικούς άξονες στρατηγικής δράσης στον τομέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτική και θα καταθέσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον νέο προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας. Θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να κάνουμε τις σωστές κινήσεις, που θα αλλάξουν το αρνητικό κλίμα και την πορεία της οικονομίας βασιζόμενοι στο τρίπτυχο: επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη.

- Μετά τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία με το BREXIT πιστεύετε ότι στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί το αντίστοιχο City του Λονδίνου;
Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την προϋπόθεση της θέσπισης ενός σταθερού νομικού και θεσμικού φορολογικού πλαισίου. Απαιτείται η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας για τη δραστηριοποίηση ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη ναυτιλία στη χώρα μας.

- Μιλήσατε για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Ποια είναι τα σχέδιά σας;

Εδώ και αρκετά χρόνια δυστυχώς, παρατηρείται μειωμένη προσέλευση νέων ανθρώπων στο χώρο του ναυτικού επαγγέλματος. Οι δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού δεν καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής Ναυτιλίας καθώς σταδιακά συνταξιοδοτούνται οι παλαιότεροι ναυτικοί. Εκτός από την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών των υφιστάμενων δημόσιων Σχολών σαφώς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα της λειτουργίας και ιδιωτικών Σχολών, από όπου θα αναδεικνύονται κατώτερα και ανώτερα πληρώματα του Εμπορικού Ναυτικού.

Όσον αφορά τώρα στο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για την ποιοτική αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αυτό που απαιτείται είναι η λήψη σειράς μέτρων όπως: Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, τόσο των κτιριακών, όσο και των εκπαιδευτικών μέσων. Η κάλυψη των διδακτικών αναγκών με μόνιμους καθηγητές. Η ενδυνάμωση της κεντρικής ιδέας πως οι Ακαδημίες πρέπει να παράγουν στελεχιακό δυναμικό παγκόσμιου επιπέδου. Δηλαδή, πώς οι Αξιωματικοί Ε.Ν. που παράγονται στην Ελλάδα μπορούν να δουλέψουν επάξια σε όλο τον κόσμο. Η σύνδεση του ΚΕΣΕΝ με την εξέλιξη των πλοίων ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να συμβαδίζει με την σύγχρονη τεχνολογία των πλοίων.
Σχετικά με την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, το μήνυμα που θα πρέπει να στείλουμε είναι ότι η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση υψηλού επίπεδου.

- Κάνατε τη διαπίστωση ότι δεν παρατηρείται προθυμία νέων ανθρώπων να στραφούν στη θάλασσα, ενώ οι πλοιοκτήτες επικαλούνται δυσκολίες στη σύναψη ατομικών συμβάσεων. Με ποιο τρόπο μπορεί να δοθεί λύση;

Το ζήτημα της ναυτικής εργασίας και της μείωσης της ανεργίας είναι μείζονος σημασίας και απόλυτης προτεραιότητας. Υπάρχει, βέβαια, σειρά θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν, όμως, πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να βάλουν όλες οι πλευρές νερό στο κρασί τους και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Πιστεύω πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου που θα διέπει τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας και τον τρόπο καθορισμού των κατώτατων νόμιμων αποδοχών. Στόχος μας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η δημιουργία νέων και η προσέλκυση νέων επενδυτών.

- Πέρα όμως από την εμπορική ναυτιλία υπάρχει και ο θαλάσσιος τουρισμός , κρουαζιέρα και γιώτινγκ, με τζίρο δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη.

- Να αρχίσω από την κρουαζιέρα. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρουαζιερόπλοιων μπορεί να έρθει για πλοία που θα έχουν ελληνική σημαία κατηγορία με τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος στην στελέχωση των πλοίων όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κρουαζιερόπλοιων θα πρέπει να δημιουργηθεί η εθνική συντονιστική επιτροπή κρουαζιέρας, η οποία θα είναι ένας μηχανισμός ανεξάρτητος και θα εξετάζει τα προβλήματα του κλάδου ώστε με ευέλικτους τρόπους και ταχείς διαδικασίες να μπορούν να προωθούνται αναγκαίες ρυθμίσεις.
Επίσης, σχεδιασμός και εκτέλεση έργων υποδομής στους τουριστικούς λιμένες ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα λιμάνια που θα μπορούν να επισκεφθούν τα κρουαζιερόπλοια. Είναι πολύ σημαντικό να ρυθμιστούν θέματα visa για επιβάτες – τουρίστες χωρών εκτός Schengen.

Η σημερινή κυβέρνηση με την ολιγωρία και αδιαφορία της έχει δημιουργήσει προβλήματα στο να επισκεφθούν επιβάτες – τουρίστες την χώρα μας, οι οποίοι είναι εκτός Schengen.
Σημαντικό είναι να υπάρχουν διασυνδεόμενες μεταφορές, γιατί εκτός από την αναβάθμιση των λιμένων πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες αναβάθμισης και των αεροδρομίων της χώρας.

-Και για το γιώτινγκ;
Εξίσου σημαντικό είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί και θα στηριχθεί η ανερχόμενη αγορά του γιώτινγκ στην Ελλάδα. Και εδώ θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, ενώ θα πρέπει να εξετάσουμε και επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα το τι γίνεται με το ηλεκτρονικό μητρώο για τα σκάφη αναψυχής, που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν εφαρμόζεται με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστια έσοδα.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα