Capital controls: Αύξηση πλαφόν αναλήψεων, χαλάρωση στο “φρέσκο” χρήμα καταθέσεων

06:26 7/7/2016 - Πηγή: BankWars

Χαλάρωση των capital controls προαναγγέλλει για το αμέσως προσεχές διάστημα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξή του στη Handelsblatt.

Συγκεκριμένα, προαναγγέλλει αύξηση του πλαφόν αναλήψεων, αλλά η χαλάρωση θα ισχύσει συγκεκριμένα για τις νέες καταθέσεις που θα φέρνουν οι πολίτες στις τράπεζες.

Στόχος

είναι να δοθεί κίνητρο για επιστροφή χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένο ότι το επίπεδο καταθέσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από το καλοκαίρι του 2015, και με άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ καταγεγραμμένες εκροές.

«Θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο ένα κίνητρο να πάρει τα χρήματα που έχει στα διαμερίσματα του και να τα καταθέσει στις τράπεζες» είπε ο κ.Γ.Στουρνάρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές και έχουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 16% κατά μέσο όρο, από τους υψηλότερου στην ευρωζώνη. «Δεν βλέπω την ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση» τόνισε.

Το πιστωτικό ρίσκο αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες. Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να μειώσουν την έκθεσή τους κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019, δηλαδή στα 60 δισ. από τα περίπου 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα