Σ. Αραβία: Το πετρέλαιο «πέφτει» αλλά έρχεται... ο προσκυνηματικός τουρισμός

Ο τουρισμός είναι ο δεύτερος ισχυρότερος κλάδος στη χώρα μετά από αυτόν πετρελαίου

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει λίγο περίεργο: Η Σ. Αραβία στα πλαίσια της στρατηγικής της να μειώσει την εξάρτηση των κρατικών εσόδων από το πετρέλαιο στρέφεται τον προσκυνηματικό τουρισμό.

Εάν, όμως, το σκεφθεί κάποιος λίγο καλύτερα θα καταλάβει ότι η χώρα του Περσικού Κόλπου έχει απόλυτο δίκιο στην επιλογή της, με δεδομένο ότι είναι η πατρίδα της Μέκκας, του ιερού τόπου για δισ. Μουσουλμάνους ανά την υφήλιο.

Η

βιομηχανία του προσκυνηματικού τουρισμού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στη Σ. Αραβία μετά από αυτήν του πετρελαίου, με σχεδόν δύο εκατ. προσκυνητές να επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μέκκα και να εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα τρία εκατ. έως το 2020.

Ο τουρισμός συνέβαλε με το ποσό των 22,6 δισ. δολαρίων στο ΑΕΠ της Σ. Αραβίας το 2015, με τους προσκυνητές στη Μέκκα να δαπανούν περί των 12 δισ. δολαρίων.

Ο οικονομολόγος Abdullah Katib εκτιμά ότι τα έσοδα από τους προσκυνητές μπορούν να κυμανθούν από 5,3 έως 6,1 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, με το «40% να προέρχεται από τις ξενοδοχειακές μονάδες που επιλέγουν οι προσκυνητές για να μείνουν, το 15% από αναμνηστικά που αγοράζουν, το 10% από την αγορά τροφίμων και το υπόλοιπο ποσοστό από άλλους κλάδους».

Keywords
Τυχαία Θέματα