Ρουμπινί: Δεν αναμένω προς το παρόν μια κρίση όμοια με το 2008 αλλά, οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν

Καθησυχαστικός για την πορεία των αγορών αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί γνωστός και ως «Dr Doom» κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στo Business Insider.

Ο κ. Ρουμπινί ο οποίος βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός υποστήριξε πως η τρέχουσα πτώση των αγορών δεν οδηγει σε bear market και πως δεν

αναμένει μια παγκόσμια οικονομική κρίση όμοια με αυτή το 2008. Προειδοποίησε ωστόσο, πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις, τότε τα πράγματα μπορεί να χειροτερεύσουν.

«Η τρέχουσα αναταραχή οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει μια ανώμαλη προσγείωση και να καταρρεύσει τόσο το χρηματιστήριο όσο και το νόμισμά της. Η άποψή μου είναι ότι η Κίνα πρόκειται να έχει μια ανώμαλη προσγείωση, αλλά όχι και τόσο σκληρή. Η ανάπτυξη φέτος από το 6% πέφτει στο 5%. όσοι λένε ότι από το 4% πέφτει στο μηδέν κάνουν λάθος. Δεν συνειδητοποιούν ότι ο τομέας των υπηρεσιών αυξάνεται και αυξάνεται πολύ ταχύτερα από τον τομέα της μεταποίησης.

Οι οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα. Και η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι αρνητική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, διότι οι ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και ενέργειας. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι κάτι αρνητικό για τις αγορές, επειδή η αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο και τις εταιρείες ενέργειας.

Αλλά το πιο σημαντικό, δεν είναι απλά το σοκ της υπερπροσφοράς που είναι η κινητήριος δύναμη των τιμών του πετρελαίου, αλλά οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Αναφερόμενος στην Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές υποστήριξε πως οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης είναι ένα αρνητικό σημάδι για την παγκόσμια οικονομία. Η Μέση Ανατολή είναι ένα χάος. Οι πόλεμοι μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν χειροτερεύουν. Και ακόμα και στην Ευρώπη, υπάρχει η τρομοκρατία και η κρίση της μετανάστευσης, ο κίνδυνος του Grexit, του Brexit, η κόπωση που έχει προέλθει από την λιτότητα στην περιφέρεια, η κόπωση στον πυρήνα από τις συνεχείς διασώσεις - υπάρχουν πολλά θέματα που μπορεί να πάνε στραβά στην Ευρώπη.

Έτσι ξαφνικά η αγορά γίνεται νευρική και οδηγείται σε διόρθωση, σχολιάζει ο διάσημος οικονομολόγος. Το αν η διόρθωση θα εξελιχθεί σε bear market εξαρτάται από το αν αυτά τα σοκ θα επιμείνουν ή όχι κατά πρώτον, αλλά και από την απάντηση που θα δώσουν οι κεντρικές τράπεζες,» σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο.

«Σε αυτό το σημείο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Οι Κινέζοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τα δημοσιονομικά κίνητρα. Η Fed πρέπει να σηματοδοτήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι πρόκειται να αφήσει τα επιτόκια σταθερά για περισσότερο διάστημα απ' ότι έχει προμηνύσει, πριν τα αυξήσει και πάλι. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να επεκτείνουν την ποσοτική χαλάρωση. Αν όλες οι κεντρικές τράπεζες προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα, τότε ίσως να σταματήσει ή να αντιστραφεί αυτή η συγκεκριμένη διόρθωση» καταλήγει ο κ. Ρουμμπινί.

Keywords
Τυχαία Θέματα