Μεταφορά της πετρελαϊκής της Βενεζουέλας στη Ρωσία - Ρωσική βοήθεια ειδών πρώτης ανάγκης

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο έχει ζητήσει να μετεγκατασταθεί στη Μόσχα το γραφείο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA που βρίσκεται στην Λισαβόνα προκειμένου να διαφυλαχθούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες από την Μόσχα στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη.

Η Ροντρίγκεζ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εξηγώντας την απόφαση να μετακινηθεί το γραφείο του PDVSA δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε αποδείξει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των περιουσιακών στοιχείων

της Βενεζουέλας.

Ως παράδειγμα ανέφερε την απροθυμία της Τράπεζας της Αγγλίας να παραδώσει τις προμήθειες χρυσού της χώρας και δήλωσε ότι το Καράκας είναι πλέον αποφασισμένο να επεκτείνει τη συνεργασία με τη Ρωσία.

Η μετεγκατάσταση του γραφείου PDVSA ανταποκρίνεται στα σχέδια επέκτασης της τεχνικής συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου με τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου Rosneft και Gazprom, πρόσθεσε.

"Θα κάνουμε βιομηχανικές επενδύσεις για να παράγουμε ό, τι χρειαζόμαστε στη χώρα μας με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε ο Ροντρίγκεζ. "Εμείς (Βενεζουέλα και Ρωσία) είμαστε στρατηγικοί εταίροι."

Όπως μεταδίδει το Reuters της απόφασης να μεταφερθεί το γραφείο στη Μόσχα προηγήθηκε η πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο μια πηγή στη Gazprombank, ότι θα παγώσει τους λογαριασμούς της πετρελαιακής PDVSA προκειμένου να προστατευτεί η Ρωσία από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου ότι η Ρωσία είχε στείλει μια πρώτη αποστολή ιατρικής βοήθειας στη Βενεζουέλα και ότι η Μόσχα βοήθησε επίσης τη Βενεζουέλα με προμήθειες σιταριού.

Η Ρωσία έχει προμηθεύσει 64.100 τόνους σίτου στη Βενεζουέλα μέχρι στιγμής στην εποχή εμπορίας 2018/19, σύμφωνα με στοιχεία από τη Ρωσική συμβουλευτική υπηρεσία της SovEcon για τη γεωργία στις 18 Φεβρουαρίου.

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες, δήλωσε ότι η Βενεζουέλα θα αγοράσει από τη Ρωσία είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα. "Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έδωσε σαφείς εντολές στο ζήτημα αυτό, λέγοντας ότι τρόφιμα που χρειάζεται ο λαός μας, φάρμακα που χρειάζεται ο λαός μας, θα αγορασθούν στην Ρωσία", δήλωσε η Ροντρίγκες.

Βενεζουέλα μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να πληρώσει τα τροφιμα και τα φάρμακα. Έχουμε μιλήσει με την διεθνή ομάδα επαφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους εκπροσώπους της Ουρουγουάης, τους παραδώσαμε έναν κατάλογο με τρόφιμα, τα οποία είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε με το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να φθάσουν σ' εμάς τα τρόφιμα και τα φάρμακα αυτά. Αυτή την στιγμή υπάρχει θαλάσσιος αποκλεισμός, ο οποίος δεν επιτρέπει να φθάσουν όλα αυτά στο έδαφος της Βενεζουέλας", δήλωσε η Ροντρίγκες.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα