Ρωσικά "Wikileaks": Βίλες, σκάνδαλα και ταξίδια με ιδιωτικά τζετ για... σκύλους

Ο Vladimir Putin φαίνεται πως έμαθε πως οι σκανδαλώδεις διαρροές πληροφοριών δεν είναι μονόδρομος.

Ο εσωτερικός αναβρασμός στον εσωτερικό κύκλο του Putin έχει οδηγήσει σε μία σειρά αποκαλύψεων τους τελευταίους μήνες, που έχουν ρίξει άπλετο φως στην ιδιωτική ζωή και τα κρυφά deals των στελεχών αυτών.

Ο Alexei Navalny, ο οποίος

έχει αφιερωθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη Ρωσία, έχει -μετά από ανώνυμα tips και έρευνες των υπαλλήλων του- προχωρήσει σε πολλές αποκαλύψεις για τα πριβέ deals των κύκλων του Putin όπως το νέο υπερπολυτελές σπίτι του πρωθυπουργού, τα συμβόλαια με το στρατό για τον προσωπικό του σεφ, και τις πτήσεις ιδιωτικών τζετ για τα σκυλιά καλλιστείων ενός υψηλού στελέχους της κυβέρνησής του.

Οι κριτικοί του Navalny λένε πως ο ίδιος αποτελεί απλά ένα πιόνι σε μία μεγαλύτερη σκακιέρα, αλλά ο 40χρονος δικηγόρος αναφέρει πως δεν έχει σημασία η προέλευση των πληροφοριών εάν αυτές παρουσιάζουν πραγματικά σκάνδαλα της πολιτείας.

Το πιο πρόσφατο, τέτοιο, σκάνδαλο συμπεριέλαβε την εξαγορά του πλειοψηφικού μεριδίου του πετρελαϊκού γίγαντα Bashneft, το οποίο πήγε -μετά από πολύ καιρό διαμάχης- στον Igor Sechin της Rosneft, στενό συνεργάτη του Putin από τη δεκαετία του '90, ενάντια στη θέληση του πρωθυπουργού Dmitry Medvedev και του αναπληρωτή του, Igor Shuvalov.

Tη στιγμή της κόντρας, ο Navalny είχε δημοσιεύσει στοιχεία που έδειχναν πως ο Shuvalov είε αγοράσει 10 γειτονικά διαμερίσματα σε έναν πολυτελή ουρανοξύστη της Μόσχας ενώ χρησιμοποιούσε εκατομμύρια για τη μεταφορά των σκυλιών του με ιδιωτικά τζετ ανά την Ευρώπη για καλλιστεία.

Αυτές οι αποκαλύψεις ακολουθήθηκαν από δημοσιεύματα εφημερίδων που παρουσίαζαν τη χρήση ενός πολυτελούς γιωτ από τον Sechin και τη γυναίκα του και την κατασκευή βίλας αξίας 60 εκατ. δολαρίων κοντά στη Μόσχα.

Ο Sechin μπορεί να κέρδισε τη μήνυσή του για προσβολή της ιδιωτικής του ζωής για το θέμα, αλλά μέχρι τότε ο Navalny είχε αποκαλύψει πως ο Medvedev έχτισε κι αυτός ένα πολυτελές ακίνητο με τα λεφτά φίλου δισεκατομμυριούχου.

Αν και οι Ρώσοι τον αποκαλούν "Ρώσο Julian Assange", ο Navalny αναφέρει πως δεν έχει καμία σχέση με τα Wikileaks και δε χρησιμοποιεί δεδομένα-προϊόντα χακαρίσματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ο Navalny προσέγγισε ένα θέμα-ταμπού στη ρωσική κοινωνία, για την οικογένεια του Putin, αφού απέδειξε την εισροή κεφαλαίων εκατομμυρίων προς το ίδρυμα της κόρης του, Katerina Tikhonova.

Keywords
Τυχαία Θέματα