Ρεκόρ επιβατών για την EasyJet στο τρίμηνο - Τι αποτελέσματα «βλέπει»

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης και αύξηση πληρότητας στους καλοκαιρινούς μήνες εμφάνισε η EasyJet το γ' τρίμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, ο αριθμός των επιβατών ανήλθε στους 22 εκατομμύρια με ένα ισχυρή πληρότητα του 93,9%. «Οι επιβάτες έχουν επωφεληθεί από τις χαμηλές τιμές σε όλο το δίκτυο μας, με έσοδα ανά θέση, λόγο σταθερής μείωσης ανά θέση κατά 8,7% σε σταθερό νόμισμα, στη διάρκεια του τριμήνου σε σύγκριση

με την ίδια περίοδο το 2015» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα κέρδη προ φόρων για τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται σε ένα εύρος 490 έως 495 εκατ. Στερλινών. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για το οικονομικό έτος 2016 θα είναι χαμηλό, κυρίως λόγω της παροχής μη ροών που προκύπτουν από την αναγνώριση των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων κατά την τελευταία θεσπιστεί φορολογικός συντελεστής 17%, που θα έχει ευεργετική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή. easyJet βασίζεται σε μια αναλογία εκταμίευσης 50% των μετά φόρων εισοδήματος.

Η easyJet συνεχίζει να βλέπει το τρέχον περιβάλλον της αγοράς ως μια ευκαιρία για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της στρατηγικής της θέσης, που είναι μακροπρόθεσμο. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η πληρότητα αναμένεται να αυξηθεί περίπου 8% για το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2017.

Περίπου το 45% των θέσεων έχουν ήδη πουληθεί για το πρώτο τρίμηνο, στο ίδιο επίπεδο με προηγούμενο έτος. Έσοδα ανά θέση κατά το πρώτο τρίμηνο συνεχίζει να μειώνονται έτος σε έτος και επί του παρόντος αναμένεται να είναι βάση τις προβλέψεις του τέταρτου τριμήνου του 2016.

Οι αποδόσεις της easyJet ήταν καλές παρ' ολο το δύσκολο περιβάλλον που αντιμετώπισαν όλες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αυτήν την τρίμηνη περίοδο, καθώς υπήρξαν μεγάλες διαταραχές, διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών που επηρεάζουν το κόστος οποιουδήποτε ταξιδιού, τις επιπτώσεις που υπήρξαν από τις τρομοκρατικές ενέργειες και το χαμηλό κόστος των καυσίμων, συνεχίζει να οδηγεί αύξηση της ικανότητας της αγοράς, προσθέτει.

Οι γενικοί δείκτες πληρότητας αυξήθηκαν κατά 6,1%, στο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το κόστος ανά θέση, εξαιρώντας το κόστος καυσίμου σε σταθερό νόμισμα αναμένεται να μειωθεί κατά 1,1% μέχρι το τέλος του χρόνου, ελαφρώς καλύτερα από προηγούμενες περιόδους. Το κόστος ανά θέση σε σταθερό νόμισμα, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, αναμένεται να μειωθεί κατά 4,6%. Η easyJet παραμένει πολύ εστιασμένη στο κόστος και συνεχίζει να εφαρμόζει διαρθρωτικές βελτιώσεις, όπως στη συντήρηση και γενικά έξοδα.

Σημαντικές κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΕΕ είχαν αρνητικές συνέπειες για την εταιρεία. Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναμένεται να είναι κατά £ 90 εκατομμύρια, δυσμενείς επιπτώσεις, σε σύγκριση με το οικονομικό έτος 30 Σεπτεμβρίου 2015, μια αύξηση των £ 35 εκατομμυρίων από τις 23 Ιουνίου.

Αναμένεται ότι το μοναδιαίο κόστος της easyJet καυσίμων κατά το 2ο εξάμηνο θα μειωθεί περίπου £75 εκ. και £80 εκ. σε σύγκριση με το εξάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα