Καμπανάκια Ρέγκλινγκ: Μεγάλο το ρίσκο των προεκλογικών παροχών

Του Κωστή Πλάντζου

Την ενόχληση των ευρωπαϊκών θεσμών για την προεκλογική ακύρωση δεσμεύσεων που είχε υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των διοικητών του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινκ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλο ρίσκο και να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα». Ωστόσο υπογράμμισε

την θέση της ελληνικής κυβέρνησης που επιμένει ότι οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα, ως το τέλος του έτους θα έχουν επιτευχθεί. Και υπογράμμισε ότι μετά τις εκλογές θα τεθούν όλα αυτά τα θέματα ξανά, όποια κυβέρνηση και αν έχει εκλεγεί.

Μονομερείς προεκλογικές ενέργειες

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια των θεσμών για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν συνεργάστηκαν με τους θεσμούς πριν ψηφίσουν την παροχή 13ης σύνταξης και την μείωση του ΦΠΑ, αλλά και για την απόφασή τους να αλλάξουν την νομοθεσία που είχε ψηφιστεί για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Είναι λυπηρό» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι και η αλλαγή του νόμου για το αναπτυξιακό Ταμείο επενδύσεων έγινε επίσης χωρίς την συμβολή των θεσμών, σημειώνοντας ότι και αυτό είναι εκτός της συμφωνημένης διαδικασίας.

Κατέληξε δε δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επανέλθουν με τα θέματα αυτά όταν εκλεγεί καινούργια κυβέρνηση –όποια και αν επιλέξει ο ελληνικός λαός- η οποία και θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει.

Νωρίτερα, με αφορμή την έκθεση του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμιζε πόσα (δάνεια) έχει προσφέρει στην Ελλάδα ο ESM, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα δημόσια οικονομικά πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο μονοπάτι και να ενσωματώσουν περισσότερα μέτρα προσανατολισμένα στην ανάπτυξη καθώς και ότι απαιτούνται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που να συμπληρώσουν την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, για να τονωθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα

Η έκθεση έρχεται να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους Τσίπρας και Τσακαλώτος έσπευσαν να στοχοποιήσουν τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και να τους εντάξουν στους κύκλους που αντιδρούν στις παροχές, αφού επί της ουσίας επιβεβαιώνει όλους όσοι επισημαίνουν ότι οι προκεκλογικές παροχές και υποσχέσεις δύνανται να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό της οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα