Ράλι για το πετρέλαιο – Άνοδος κοντά στο 3%

Η φημολογία ότι μπορεί να υπάρξει «πάγωμα» της ημερήσιας παραγωγής ορισμένων μελών του OPEC είναι αρκετή για να οδηγήσει σε ισχυρά κέρδη τον μαύρο χρυσό, αν και οι αναλυτές επιμένουν ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς παραμένουν υποτονικά και δεν μπορούν να στηρίξουν, σε βάθος χρόνου, την ανοδική πορεία του εμπορεύματος.

Η άνοδος καταφθάνει μετά από δημοσίευμα της «Wall Street Journal» στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με το οποίο αρκετά κράτη-μέλη του OPEC ζητούν να υπάρξει πάγωμα της ημερήσιας παραγωγής του καρτέλ, προκειμένου να επέλθει ισορροπία στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης.

Πάντως

ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ τόνισε σήμερα ότι «η αγορά πετρελαίου βαίνει προς μία καλύτερη ισορροπία», ενώ αρνητικός στο ενδεχόμενο «παγώματος» της παραγωγής εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο κ. Νόβακ υποστήριξε ότι «εκτίμηση της Ρωσίας είναι ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία τέτοια απόφαση, με δεδομένο ότι οι τιμές παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα».

Όμως και μόνο η προοπτική «παγώματος» της παραγωγής, άρα μείωσης των ποσοτήτων που θα «πέσουν» στις αγορές το επόμενο διάστημα, οδήγησε το Brent σε κέρδη της τάξης του 2,55% στα 45,40 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) κινείται κατά 2,97% υψηλότερα στα 43,04 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα