Πυρ ομαδόν κατά Παππά για παραπλάνηση της Βουλής


Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τα παραπλανητικά, όπως αποκαλύπτεται, στοιχεία περί του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα οποία συνόδευσαν την επίμαχη τροπολογία για τον περιορισμό των αδειών που θα χορηγούνται εφεξής στην Ελλάδα οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παπάς και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Η Νέα Δημοκρατία

προκαλεί τον υπουργό Επικρατείας να λάβει θέση στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν την ψήφιση της τροπολογίας, σύμφωνα με τις οποίες οι ισχυρισμοί του για τα κανάλια στη Γερμανία και στην Κύπρο έχουν διαψευστεί από επίσημα στοιχεία και δηλώσεις ειδικών που έρχονται στο φως. Ενώ και το Ποτάμι ζητεί εξηγήσεις από τον κ. Παπά για να αποδειχθεί εάν βάσισε την πολιτική του σε λάθος στοιχεία ή χρησιμοποίησε, εν γνώσει του, ψευδή στοιχεία για να παραπλανήσει τον Πρωθυπουργό και τη Βουλή

ΝΔ: Ένοχη σιωπή

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση, υπό τον τίτλο «ο "υπουργός - καναλάρχης" λάμπει δια της απουσίας του», που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, έχει ως εξής:
«Η σιωπή του κ. Παππά για τον πραγματικό αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που εκπέμπουν στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., αν μη τι άλλο αποδεικνύει την αμηχανία και τη δυσκολία του να δικαιολογήσει τα ατελείωτα ψεύδη του. Παρά τις πολύ σοβαρές αποκαλύψεις, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, ο "υπουργός - καναλάρχης" λάμπει δια της απουσίας του.
Πρέπει να γνωρίζει, όμως, ότι η ένοχη σιωπή του δεν περνάει απαρατήρητη από τους πολίτες».

Ποτάμι: Ποιοι επωφελούνται από την παραπλάνηση;

Από το Ποτάμι, για το ίδιο ζήτημα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Ακόμη και τα στοιχεία για το τηλεοπτικό τοπίο στην Κύπρο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ.Παππάς αποδεικνύονται ψευδή! Γεγονός, άλλωστε, που έχει επισημάνει από την Πέμπτη στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το ερώτημα είναι απλό: Είτε ο κ. υπουργός βάσισε την πολιτική του σε λάθος στοιχεία, είτε εν γνώσει του χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία για να παραπλανήσει τον Πρωθυπουργό και τη Βουλή.

Στην πρώτη περίπτωση οφείλει να ακυρώσει την πολιτική του αφού είναι βασισμένη σε λάθος στοιχεία. Στη δεύτερη περίπτωση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Και, κυρίως, να απαντήσει στο ερώτημα ποιοι επωφελούνται από την παραπλάνηση της Βουλής και το νέο τηλεοπτικό καθεστώς που προσπαθεί να στήσει».

ΕΙΤΗΣΕΕ: Πείτε πόσες άδειες σκοπεύετε να δώσετε

Για ασαφείς, εξάλλου, όρους στη διαγωνιστική διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίοι αλλάζουν ανάλογα με το ποιος κάνει δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνει λόγο η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της. Η ΕΙΤΗΣΕΕ καλεί τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, να διευκρινίσει πόσες άδειες για τηλεοπτικούς σταθμούς θα δημοπρατηθούν συνολικά και σε πόσες χρονικές φάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση, με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ψήφισε η Ελληνική Βουλή, όρισε ότι θα δημοπρατηθούν τέσσερις άδειες για ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς γενικής στόχευσης. Παράλληλα, παρουσίασε μια Μελέτη από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, σύμφωνα με την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην ομιλία του στη Βουλή ενημέρωσε το Σώμα ότι θα δοθούν και άδειες θεματικού περιεχομένου. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι «δεν θα είναι τέσσερα τα κανάλια, αυτά είναι τα πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου, αλλά υπάρχουν τα θεματικά, τα περιφερειακά και τα κρατικά κανάλια, για τα οποία θα ακολουθήσει τροπολογία με επιπλέον άδειες».

Κατόπιν των παραπάνω, τίθενται εύλογα ερωτήματα προς τον Υπουργό Επικρατείας, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και την Κυβέρνηση, που χρήζουν επίσημης απάντησης:

Πόσες άδειες εθνικής εμβέλειας σκοπεύει η Κυβέρνηση να δώσει συνολικά;
Σκοπεύει να δώσει στη συνέχεια άδειες θεματικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας και πότε; Αντίστοιχα, πόσες άδειες και τι κατηγοριών θα δημοπρατηθούν (και πότε;) ανά περιφέρεια;
Πώς μπορεί ένας επιχειρηματίας να λάβει μέρος σε ένα πλειοδοτικό διαγωνισμό χωρίς να γνωρίζει πόσες άδειες θα δοθούν συνολικά;

Σε μια χώρα που λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της είναι η ανάγκη επενδύσεων και επιχειρηματικών δράσεων, θα έπρεπε να είναι σαφές το πλαίσιο μιας διαγωνιστικής διαδικασίας που γίνεται μάλιστα από το κράτος, με όρους σαφείς και διαφανείς, προκειμένου να μπορεί ένας επιχειρηματίας να αποφασίσει τη δυνατότητα συμμετοχής του.

Όταν οι όροι είναι ασαφείς και αλλάζουν ανάλογα με το ποιος κάνει δηλώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης, γεννιούνται ερωτηματικά για τους στόχους και τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Γι αυτό καλείται η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί να δώσουν άμεσα κι επίσημα απαντήσεις, για να μην γεννιούνται κι άλλες σκιές σχετικά με τους σχεδιασμούς τους για το τηλεοπτικό τοπίο».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα