Προσφυγικό: Έκτακτη χρηματοδότηση 12,7 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν στην Ελλάδα για κέντρα υποδοχής

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 12,7 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα, ενέκρινε η Κομισιόν.

Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τουλάχιστον 8.000 νέων θέσεων υποδοχής.

Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος

δήλωσε:
“Η ανάθεση των 12,7 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων υποδοχής είναι μία ακόμη απόδειξη της αλληλεγγύης και της ισχυρής υποστήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα στις προσπάθειές της να διαχειριστεί τις πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές στη χώρα.
Επίσης, θα βοηθήσει την Ελλάδα να αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων σε 50.000 θέσεις, που είναι ο στόχος, όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων της 25ης Οκτωβρίου 2015”.

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 12,7 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια και εγκατάσταση λυόμενων σπιτιών για να προσφέρει προσωρινή στέγαση στους πολίτες τρίτων χωρών στις περιοχές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα 12,7 εκατ. ευρώ είναι επιπλέον χρηματοδότηση από αυτή που προβλέπεται βάσει του Εθνικού Προγράμματος της Ελλάδας για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ένταξη, η οποία καλύπτει το κόστος κατασκευής για την προετοιμασία των χώρων και το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Δήλωση – πρ΄’οκληση για την Ελλάδα και για τις προσπάθειές της να αναχαιτίσει το προσφυγικό κύμα με τα πενιχρά με΄σα που διαθέτει: Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με δήλωσή του στα «Νέα» της Δευτέρας, λέει: «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια»!

Τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της χώρας μας με τα Σκόπια και για το ότι θεωρεί ότι θα στείλει το «κατάλληλο» μήνυμα στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν πως το πέρασμα δεν είναι ανοιχτό και έτσι θα περιοριστούν, λέει, οι προσφυγικές ροές. Μόνο αν κλείσουμε κάποια σύνορα θα μειώσουμε τις ροές, ισχυρίζεται ο κύριος Κουρτς, που επιμένει πως οι πρόσφυγες δεν θα ξεκινήσουν για την Ευρώπη εάν ξέρουν ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος…

Ο υπουργός στηρίζει την άποψη ότι η «φραγή» πρέπει να μπει στα σύνορα ΕλλάδαςΣκοπίων και όχι στα ελληνοτουρκικά, καθώς όπως ήταν τα ακριβή λόγια του, τα Σκόπια «είναι πρόθυμα να το κάνουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία».

ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΛΙΜΑ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Α.ΤΣΙΠΡΑ

Την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση κατά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς.

«Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και να αντιμετωπιστούν και οι αιτίες που δημιουργούν αυτήν την κρίση δηλαδή ο πόλεμος στην Συρία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ότι ως προεδρεύων του συμβουλίου της Ε.Ε. επιδιώκει την ευρωπαϊκή συνεννόηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην ανάγκη να χτυπηθούν αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών και να υπάρξει μια διαφορετική διαδικασία μετεγκατάστασης.

Ο κ. Κέντερς αναφέρθηκε και στο ταξίδι του στην ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, επισήμανε τους κινδύνους μονομερών ενεργειών. Η Ολλανδία υποστηρίζει την ελληνική θέση για μια κοινή ευρωπαϊκή στάση στην βάση όσων έχουν συμφωνηθεί, είπε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ.

Keywords
Τυχαία Θέματα