Πτωτικά οι ευρωαγορές στη δίνη των νέων δασμών - Άλμα 9% για Sky

Πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις συνέπειες του νέου γύρου δασμών που επιβλήθηκαν και εφαρμόζονται από σήμερα σε αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,26% στις 383,30 μονάδες με σχεδόν όλους τους κλάδους στο κόκκινο. Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν οι κλάδοι πρώτων υλών και αυτοκινήτου λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η μαινόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγνκτον έχει

ανακοινώσει την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων γεγονός που ώθησε το Πεκίνο στην επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Πεκίνο προχωρεί επίσης στην έκδοση μίας λευκής βίβλου, σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στις διμερείς εμπορικές σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η λευκή αυτή βίβλος περιγράφει τα "γεγονότα και την θέση της Κίνας” για τις τριβές που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο, να έχουν γνωστοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

Στα μεγαλύτερα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,34%, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,46% και ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες 0,28%.

Στην ευρωπεριφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,64% υποχωρεί κατά και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,29%.

Κοιτάζοντας τις επιδόσεις μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική Sky σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο ενισχυόμενη κατά 9% νωρίτερα, μετά την είδηση ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή συνέστησε στους μετόχους της να αποδεχθούν «άμεσα» την προσφορά εξαγοράς της Sky από την Comcast με τίμημα περί τα 40 δισ. δολ.

Ανοδο 4% καταγράφει η μετοχή της Randgold Resources μετά τη συμφωνία συγχώνευσής της με την καναδική Barrick Gold, σε μια συμφωνία ύψους 18,3 δισ. δολ.

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές βρίσκονται υπό πίεση μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη τους που εξέδωσε η Thomas Cook. Η Tui υποχώρησε κατά 2,8% και η Ryanair έχανε πριν λίγο 1,5%.

Στο ραντάρ των επενδυτών όμως είναι και το Brexit, καθώς οι σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ παραμένουν τεταμένες, ενώ ένταση επικρατεί και στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως υποστηρίζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, αν το κόμμα του αποφασίσει να συνεχίσει αυτή την κίνηση. Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο ότι σχεδιάζει να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε απόπειρα αύξησης της στήριξης προς την Τερέζα Μέι και τις προσπάθειές της να φτάσει σε συμφωνία με την ΕΕ για το Βrexit.

Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα, στην άτυπη Σύνοδο στο Σάλσμπουργκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν το σχέδιο Τσέκερς που πρότεινε η Τερέζα Μέι καθώς έκριναν πως υπήρχαν ζητήματα σχετικά με τα σύνορα με την Ιρλανδία που έπρεπε να εξεταστούν περαιτέρω.

Το σχέδιο «Τσέκερς» που πήρε το όνομά του από την περιοχή που βρίσκεται η εξοχική κατοικία της Βρετανής πρωθυπουργού και όπου συμφωνήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση, την κοινή γεωργική πολιτική και την κοινή αλιευτική πολιτική, «θα πάρει πίσω τον έλεγχο των χρημάτων, των νόμων και των συνόρων μας και θα ξεκινήσει ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στην ιστορία του έθνους μας». Επισης προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει πλέον αρμοδιότητα στη Βρετανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα