Αμηχανία και πιέσεις απ' την αναβολή των αποφάσεων της Moody's

Προβληματισμό στην αγορά και αμηχανία στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η απόφαση της Moody's να αναβάλει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης της Ελλάδας που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Μάλιστα επενδυτές και κυβέρνηση προεξοφλούσαν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας απ' τον οίκο κατά μία βαθμίδα στο «Β2».

Τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις στη δευτερογενή αγορά με την απόδοση του 10ετούς χρεογράφου να κινείται στην περιοχή του 4,09% και του 5ετούς

στην περιοχή του 3,18%.

Την ίδια ώρα «σφυροκόπημα» δέχονται οι περισσότερες μετοχές στο ΧΑ με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω και απ' τα επίπεδα των 690 μονάδων

Η εικόνα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα είναι μεικτή με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται στην περιοχή του 4,07% ενώ πιέσεις ασκούνται στα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα.

Μία εικόνα πάντως που προκαλεί ερωτηματικά με δεδομένο ότι προηγήθηκε και το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο, όπου είχε επαφές με ξένους επενδυτές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για προβληματισμό των ξένων αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ιδίως καθώς παραμένουν μεγάλα ζητήματα ανοιχτά.

Ο προβληματισμός αυτός εξάλλου είχε καταγραφεί ήδη σε ένα δισέλιδο σημείωμα της Moody's με την έξοδο της χώρας απ' το πρόγραμμα προσαρμογής. Τότε ο οίκος προειδοποιούσε ευθέως για τους κινδύνους που υπάρχουν η Ελλάδα να μετατραπεί σε Σίσυφο.

Διαβάστε την έκθεση ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα