Πτωτικά οι ευρωαγορές λόγω εμπορικών εντάσεων

Αν και άνοιξαν ανοδικά, γρήγορα οι ευρωπαϊκοί δείκτες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο, εν μέσω ανησυχιών από την αναζωπύρωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας, καθώς το Πεκίνο αποφάσισε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πανευρωπαικός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,08% στις 388,03 μονάδες με τους περισσότερους κλάδους και τους μεγαλύτερους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλο, ο βρετανικός FTSE100 ½0,11%, ο γερμανικός DAX -0,37%,

ο γαλλικός CAC40 -0,03%, ο ιταλικός FTSE MIB -0,12%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 -0,16%

Ο κλάδος χημικών σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις με πτώση σχεδόν 1% εν μέσω ειδήσεων για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Η γερμανική Linde χάνει πάνω από 9% μετά την είδηση ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ θα απαιτήσει περαιτέρω εκποιήσεις από ό,τι αναμενόταν από πλευράς Linde AG και Praxair Inc, από ό,τι αναμενόταν για να λάβουν την έγκριση των αντίμονοπωλιακών αρχών για τη συγχώνευσή τους.

Η βρετανική IWG, εταιρεία εξοπλισμού γραφείων, έκανε βουτιά άνω του 21% όταν έγινε γνωστό ότι εγκαταλείπει τις συνομιλίες εξαγοράς με τους τρεις εναπομείναντες ενδιαφερόμενους.

Η HSBC ανακοίνωσε απροσδόκητη αύξηση στα προ φόρων κέρδη για το α' εξάμηνο του 2018. Ωστόσο η μετοχή υποχώρησε 1% στις πρωινές συναλλαγές.

Η νευρικότητα στις ευρωαγορές αναμένεται να συνεχιστεί καθώς πέραν των εμπορικών ανησυχιών, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την απόρριψη της ιστορικής συμφωνίας που επετεύχθη το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


Οι κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν σειρά ιρανικών προϊόντων, όπως αυτοκίνητα και μέταλλα.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με το Brexit, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Liam Fox, ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η άτεγκτη στάση της ΕΕ αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 χωρίς προηγουμένως να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που θα προκαλέσει επώδυνες συνέπειες για τις οικονομίες Βρετανίας αλλά και ΕΕ.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, οι οποίες εμφανίζονται σε χαμηλό 1,5 έτους τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα