Πτώση στο πετρέλαιο - Αυξήθηκαν οι εξέδρες άντλησης στις ΗΠΑ

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά την κίνηση των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας να αυξήσουν τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου για πρώτη φορά φέτος, σε μια ένδειξη ότι η παραγωγή αργού μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, αλλά και την ώρα που η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου παγκοσμίως, ανακοίνωσε επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής.


Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παράδοσης

Μαρτίου υποχωρεί κατά 1,84% ή 99 σεντς στα 52,70 δολ./βαρέλι.

Το προθεσμιακό του μπρεντ παράδοσης Μαρτίου υποχωρεί κατά 1,64% στα 60,63 δολ/βαρέλι.

Η υψηλή παραγωγή αμερικανικού αργού που ενισχύθηκε στον αριθμό – ρεκόρ των 11,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως στα τέλη του 2018, έχει μεγάλη επίπτωση στις αγορές πετρελαίου.

Σε μια νέα ένδειξη ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί κι άλλο, οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας αύξησαν τον αριθμό των εξεδρών άντλησης πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα στις 862 (+10 εξέδρες).

Μέγα ζήτημα πέραν της προσφοράς, είναι και η αύξηση της ζήτησης. Η κατανάλωση πετρελαίου αυξάνεται σταθερά και πιθανόν να φτάσει κατά Μ.Ο. Πάνω από τα 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα για πρώτη φορά το 2019.

Πάντως, τα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, έχει σοβαρό αντίκτυπο στις προσδοκίες για την αύξησης της ζήτησης για τα καύσιμα.

Τα κέρδη των βιομηχανιών της Κίνας συρρικνώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, λόγω της πτώσης των τιμών και της αδύναμης βιομηχανικής δραστηριότητας, αυξάνοντας την πίεση στην οικονομία της χώρας που πέρυσι ανακοίνωσε τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990.

Η Κίνα προσπαθεί να ανακόψει αυτή την επιβράδυνση με επιθετικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα καθώς η Κίνα έχει ήδη φορτωθεί με ένα μεγάλο χρέος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Tortoise Capital Advisors, το αμερικανικό αργό αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 50-60 δολ/βαρέλι το 2019 και το μπρεντ γύρω στα 10 δολ. παραπάνω.
Συμπληρώνει δε ότι η τιμή μπορεί να συγκρατηθεί πάνω από τα 50 δολ/βαρέλι καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η Σ. Αραβία δεν θα είναι πρόθυμη να ανεχθεί άλλο χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο.

Εξάλλου, ο ΟΠΕΚ, που καθοδηγείται ντε φάκτο από τη Σ. Αραβία, άρχισε την περικοπή στην παραγωγή από πέρυσι προκειμένου να υπάρξει σύσφιξη της αγοράς και ενίσχυση των τιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα